SGK başlangıç tarihleri nedeniyle EYT yasası kapsamı dışında bırakılan ve kademeli emeklilik talep eden vatandaşlar, “1 güne 17-20 yıl haksızlığına dur de” sloganıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi.
“Mezarda emeklilik istemiyoruz”, “Emeklilikte adalet istiyoruz” pankartları taşıyan emekçiler, ellerindeki kırmızı kartları göstererek iktidarı protesto etti.

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kendilerine 1 yıldır randevu vermediğini belirterek, “Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak gördüğümüz sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın eşit sosyal güvenlikten faydalanması adına diyen Çalışma Bakanımız bizler ile dalga geçmekte olacak ki görev ve yetki alanında bulunan çalışma hayatı, emekçiler ve çalışma koşulları konusunda STK’lar ile görüşmek yerine köy dernekleri ile görüşüyor. Madem görüşmüyor randevu vermiyor, biz de alanlarda sahada bol bol anacağız” dedi.
Uğurlu, Bakan Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
“Şu an genç erkeklerin emekli maaşlarını anneler ödemektedir. Peki, bu durum sosyal devlet ilkesinin neresinde? Vatandaşların eşit sosyal güvenlik hakkı bunun neresinde?
8 Eylül 1999 öncesi çalışanların ödediği primler, bizim primlerimizden daha mı kıymetli?
Onlar 38-43 yaşında emekli edilirken, neden bizler 10-15 yıl daha çalışmaya mahkûm ediliyoruz?
Yaşı küçük ve primi az olanlar emekli edilirken, yaşı büyük ve primi fazla olanların çalışmaya zorlanması, adalet duygusunu zedelemiyor mu?"
Çalışan ve prim ödeyen emekçilerin asla bütçeye yük olarak görülemeyeceğini dile getiren Uğurlu, “Emeklilik hakkı bedeli peşin tahsil edilmiş hakkın teslimidir. SGK bir yardım kurumu değildir. SGK bir sosyal güvenlik sistemidir. Bu nedenle çalışanların hepsine eşit adil oranda bir hakkaniyetli bir dağılım yapmak zorundadır. Beklentimiz sadece ‘evet burada büyük bir adaletsizlik var, devletin dini adalettir’ diyen Cumhurbaşkanımızın bu haklı davamızı anladığını bildiğini söylemesi ve hakkımızı teslim etmesidir” diye konuştu.

1999 ve 2008 yıllarında yapılan SGK reformları ile gelinen 20 senelik sıkı politikanın 7438 sayılı yasa ile bir anda bozulduğunu belirten Uğurlu, "1999 ve 2008 de yapılan düzenlemeler tüm çalışanları kapsayan yasalardır. Ancak; 7438 sayılı yasa bir tarihi (8/9/99) baz alarak sadece belirli bir kesim çalışanı kapsayan yasa olmuştur ve eksik çıkmıştır. Bu durum kapsam dışında kalan çalışanlar için büyük bir adaletsizlik meydana getirmiştir. Bununla beraber, iş barışı ve sosyal devlet anlayışı da bozulmuştur” ifadelerini kullanarak yasaya tepki gösterdi.
Konuşmasına devam eden Uğurlu, erken emeklilik peşinde olmadıklarını, 7000 primi çoktan doldurduklarını ifade ederken, kendilerinden yaşça küçük ve primi az olan çalışanların çalışma barışını bozduğunu dile getirdi.
Kaynak: ANKA
Gerçek Gündem
Emeklilerin maaş isyanı: Oturma eylemi başlattılar
'Rabbim, lütfen benim ömrümü Erdoğan'a ver' diyen AKP'li Bolu Belediye Meclis Üyesi Hacer Çınar zamlara böyle isyan etti: 'Zamlar sabrımızı bitirdi'
"Asgari ücretlinin evinin önünde arabası var" diyen, Pensilvanya ziyaretçisi AKP'li vekil İsmail Tamer'in hastane şeceresi!
Ve ikinci eş sitesi hakkında karar verildi
Dilruba'yı gece yarısı kimseye haber vermeden tahliye etmişler: 'Ya başına bir şey gelseydi'
Gar görünümlü AVM Bir rant projesidir
CHP’li Emre: “Altun’un avukatı, polisin 80 yaşındaki teyzenin evine gittiğini doğruladı”
Tüm Türkiye onu konuşmuştu: Yangında ağır yaralanan orman işçisinden haber var
Meksika lideri, büyük tartışma yaratan lüks makam uçağını sattı
İmamoğlu hakkındaki “Kontenjan Arttırıldı” iddiası boşa düştü: "Bir kişilik bile artırılmamış"
Çernobil’de rehin alınan Ukraynalı görevlilerin anlattıkları kan dondurdu: "Rehin alınanlar işkence görüyor"
Bartın'da facia adım adım geldi: TTK, taahhüt edilen yatırımlar için ödenek vermemiş!
Türkiye'nin 30 yıllık dev firması iflasın pençesinde
AKP, ‘Ekrem İmamoğlu’ ifadesini satın alarak Google’dan kendi reklamlarını gösterdi!