31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin; aralarında Ankara ve İstanbul'un da olduğu çok sayıda büyükşehiri CHP'ye kaptırmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni seçilen CH'P'li belediye başkanları için “topal ördek” benzetmesi yapmıştı. Bu benzetme siyasi kulislerde, “AKP, CHP'li belediye başkanlarının istedikleri gibi çalışmalarına izin vermeyecek” olarak yorumlanmıştı.
ERDOĞAN YEREL YÖNETİMLERDE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNİN İŞARETİNİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı bu “topal ördek” benzetmesini hayata geçirmek için atılacak adımı da Kızılcaham'da partisinin iki günlük kampında açıkladı. Erdoğan, TBMM'den geçirilecek bir yasa değişikliği ile belediye encümeni seçim sisteminin değiştirileceğinin işaretini verdi. Erdoğan, “Encümende atanmışlar mı hakim olacak, seçilmişler mi? Tabii ki de seçilmişler. Geçmişte öyle diye buna böyle mi devam edecek? Yanlışın neresinden dönerse kardır diyerek bu yanlışı düzeltmek lazım” dedi.
Mevcut sistemde, il ve büyükşehir belediyeleri, başkan, encümen ve il ya da Büyükşehir belediye meclisinden oluşan üçlü bir yapı tarafından idare ediliyor. Başkan ve belediye meclisi üyeleri yerel seçimlerle gelirken, belediye encümeni farklı bir sistemle oluşturuluyor.
BELEDİYE BAŞKANLARI ATIYOR
Belediye encümeni, il belediyelerinde ve nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği 3 (üç) üye, mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği 2 (iki) üye olmak üzere toplam 7 (yedi) kişiden oluşuyor. Bu durumda, 7 kişilik encümende çoğunluk belediye başkanı tarafından atanmış kişilerden oluşuyor.
ANKARA VE İSTANBUL'DA MEVCUT BAŞKANLARIN İŞLERİ ÇOK ZORLAŞIR
Özellikle Ankara ve İstanbul'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin çoğunluk üyeleri, AKPMHP bloğundan geliyor. Encümende de seçim sistemi değiştirilir ve encümen üyelerinin çoğunluğunun belediye meclisi tarafından seçilmesinin önü açılırsa, Ankara ve İstanbul örneğinde, belediye yönetiminde belediye başkanının pek çok yetkisi elinden alınmış olacak.
AKP KAYBETTİKÇE, SİSTEM DEĞİŞİYOR
Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri 20 yıldan fazladır AKP'li başkanlar tarafından yönetiliyordu. Erdoğan da ne belediye başkanlığı, ne başbakanlığı ne de cumhurbaşkanlığının ilk döneminde hiç belediye encümeninde “seçilmişler/atanmışlar” dengesinden hiç bahsetmemişti. 31 Mart seçimlerinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, büyükşehirlerin el değiştirmesi üzerine Erdoğan'ın “belediye encümen heyetinin seçim sistemi değişmeli” çıkışı siyasi kulislerde “AKP kaybettikçe, sistem değişiyor” şeklinde yorumlandı.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/erdogandankaybedilenbuyuksehirlericintopalordekhamlesi4585818/
‘Yem alamayan köylüler gebe süt ineklerini kestiriyor’48 izlenme
Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: İşte yeni asgari ücretle kalem kalem değişecekler29 izlenme
30 CHP Parti Meclisi üyesine ’15 Temmuz’ davası!139 izlenme
CHP lideri Özgür Özel, Beyoğlu planını ifşa etti21 izlenme
Mahfi Hoca açıkladı: "Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!"26 izlenme
Rusya Maliye Bakanı Siluanov: "Yaptırımlar sadece ABD'ye yarar, Avrupa'ya pahalıya mal olur"28 izlenme
'Yenidoğan Çetesi 'skandalında flaş gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete TMSF kayyım olarak görevlendirildi27 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik tabloyu paylaştı: 27.356 yeni vaka tespit edildi, 128 kişi hayatını kaybetti, Öte yandan 16.363 kişi sağlığına kavuştu!68 izlenme
AKP'li belediyenin işten attığı işçi yaşamına son verdi!
TBMM'nin İliç raporunda kritik detay: Cezaların artırılmasını istediler
İBB Meclisi'nde AKP'lilere verilen milyonlarca liralık usulsüz bursla ilgili gerçeği Tarık Balyalı kalem kalem açıkladı!
AKP'li vekilden düşük emekli aylığı itirafı: Topu belediyelere attı