Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Şubat’ta, Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ndeki sözleri büyük tepki çekti. 3 Şubat’ta Hatay’da söylediği ve “tehdit” olarak yorumlanan, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez" sözlerini savunan Erdoğan, belediyeler arasında parti ayrımı yapılmadığını iddia etti.
İktidarın, “hangi partiden olduğuna bakmaksızın” belediyelere bütçeden aldıkları payı gönderdiğini belirten Erdoğan, “Muhalefetin elindeki şehirlerde normalde belediyelerin yapması gereken yatırımları bakanlıklarımıza bağlı kurumlar ile hayata geçirdik" diye konuştu. Erdoğan’ın sözlerine karşın İller Bankası’nın (İLBANK) kredi ve hibelere yönelik verileri, tablonun tam tersi olduğunu gözler önüne serdi.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Millet İttifakı belediyelerinin, “Kredi almakta zorlanıyoruz” dediği İller Bankası, 2021 yılında 279 projeye toplam 1,2 milyar TL’lik kredi desteği sağladı. Yüzde 100 İLBANK kredisi ile tamamlanan projelerden 43’ünü büyükşehir belediyeleri gerçekleştirdi. Projelerin 42’sinin AKP’li belediyelerin, birinin ise MHP’li belediyenin projesi olduğu öğrenildi. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı CHP’li büyükşehir belediyelerin hiçbir projesine yüzde 100 kredi desteği verilmedi.
Kredilerin yanı sıra, benzer bir tablo hibe desteklerinde de yaşandı. Buna göre, İLBANK’ın hibe desteğiyle tamamlanan toplam 102 projeden 99’unun AKP, MHP ve kayyum idaresindeki belediyeler ile il özel idarelerine ait olduğu belirlendi. Muhalefetin elinde olan belediyelerden sadece birine hibe desteği sağlandı.
İLBANK’ın, “Yüzde 100 hibe” desteği verdiği belediyelerin dağılımı ise kayıtlara şöyle geçti:
AKP: 60 belediye
İl Özel İdareleri: 33
Kayyum: 4 belediye
MHP: 4 belediye
CHP: 1 belediye
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere yaptığı yardımlara ilişkin veriler de iktidarın ayrımcılığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 20182020 döneminde 994 belediyeye verdiği toplam 2 bin 628 aracın yüzde 97’sinin Cumhur İttifakı belediyelerine gittiği biliniyor. CHP ve diğer tüm muhalefet belediyelerine verilen araçlar ise toplam araç sayısının yalnızca yüzde 3’ünü oluşturuyor.
Gerçek Gündem
AKP’yi hüsrana uğratacak anket! Bu sonuçlar Erdoğan’ı kara kara düşündürecek32 izlenme
Menzil 'şeyh'i Abdülbaki Erol öldü40 izlenme
AKP'li vekilden Meclis'te Erdoğan'ı kızdıracak bomba SADAT itirafı! "Başkanlığımızla çalışıyorlar"43 izlenme
CHP'nin Esenyurt'ta kayyım protestosuna polis müdahale etti, vatandaşlar baygınlık geçirdi!35 izlenme
Diyanet'in eski başkanı Ali Erbaş AUDI'sine kavuşacak24 izlenme
Gri pasaportla insan kaçırma haberleriyle gündeme gelmişti: AKP'den tekrar aday gösterildi37 izlenme
Otobüs şoföründen şehit annesine skandal sözler !358 izlenme
Ömer Faruk Kavurmacı için istenen ceza belli oldu131 izlenme
AKP'den Arapça oy kullanma videosu! Videoya dublaj yaptılar, Suriyelilerin sayfalarında paylaştılar!
Muharrem İnce: Canım pahasına oyunuza sahip çıkacağım!
Soylu döneminde başlatılan AHBAP denetimi Yerlikaya döneminde temiz raporuyla sonuçlanmış!
“İçimde hiçbir şüphe kalmadı Atatürk’ü zehirleyerek şehit ettiler”