Diyanet, 2024 yılı fitre miktarını 130 lira olarak belirlendi. Fitre geçtiğimiz yıl 70 liraydı. Böylelikle bir yılda fitreye TÜİK’in enflasyon hesabının da üzerinde ve yüzde 85 zam geldi ama bir kişinin 130 liraya 3 öğün yemek yiyip doyması mümkün değil. Diyanet’e göre dört kişilik bir aile günde en az 520 liraya doyabilir. Dört kişilik ailenin bir ay süreyle karnının doyması için gereken tutar ise 15 bin 600 TL. En düşük emekli maaşı ise 10 bin lira.
EMEKLİ 19 GÜN DOYABİLİR
Fitre bir kişinin günlük gıda ihtiyacı olarak belirleniyor. Diyanet’e göre dört kişilik bir ailenin karnı günlük 520 TL’ye doyabilir. Sadece bir ailenin bir ayda karnının doyması için gereken tutar ise bu hesaba göre 15 bin 600 lira oldu.
En düşük emekli maaşı 10 bin lirada kalırken, bir emekli ve 3 kişilik ailesinin doyması için Diyanet hesabına göre 5 bin 600 TL’ye daha ihtiyaç var. Diyanet’in hesabına göre 4 kişilik aile, emekli maaşıyla yalnızca 19 gün karnını doyurabiliyor. Bu ailenin elektrik, su, doğal gaz, kira gibi giderleri ise hesaba dahil değil.
ASGARİ ÜCRETLİ DE ZORDA
2024 yılında asgari ücret de 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti. Diyanet’in hesabına göre bir asgari ücretinin aylık gıda ihtiyacını karşıladıktan sonra elinde bin 402 TL kalıyor. Bu tutarla da elektrik, su, doğal gaz, kira gibi zorunlu harcamaları karşılamak imkansız.
Sözcü
Trabzon Uzungöl tanınmaz halde! Türkçe menüsüz Arap restoranları, Arapça levhalar!103 izlenme
Narin üç gündür kayıp: 10 bine yakın araç arandı43 izlenme
Muharrem İnce sessizliğini bugün bozacak826 izlenme
Aybüke Pusat’ın yerine gelecek isim ortalığı karıştırdı, herkes bu iddiayı konuşuyor89 izlenme
65 yaş aylığı ile geçim sıkıntısı çeken yaşlı adam: "Benim eşim evde felç. İncir istedi benden 75 lira dediler. Bir kilogram inciri alamadım"38 izlenme
Avrupa’yı geride bıraktı: Türkiye uyuşturucu batağında51 izlenme
Türkler: Afganlar her yerde kavga çıkarıyor, Afganlar: İç savaş vardı ondan geldik39 izlenme
Rojin Kabaiş cinayetinde flaş gelişme: Yeni detaylar ortaya çıktı36 izlenme