AKP döneminde yüksek maliyetli hemen her kamu ihalesi, “İktidarın makbul gördüğü kişi ya da kişilere para aktarma aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor.
Pazarlık yöntemli ihaleler, “İstenmeyeni eleme aracı olarak” kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilirken açık ihale yöntemi kullanılan ihalelerin teknik şartnameleri de katılımı kısıtlayıcı olduğu gerekçesiyle eleştirilere konu oldu. AKP döneminde en maliyetli ihalelere imza atan kurumlar arasında yer alan TOKİ’nin çok sayıda ihalesi, “Kamu ihaleleri yandaşlara veriliyor” iddialarının haklılığını ortaya koydu.
YALNIZCA BİR ŞİRKETTE
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, TOKİ’nin 7 Eylül’de gerçekleştirdiği, “Kocaeli İli Körfez İlçesi İlimtepe Mahallesi Dördüncü Etap 564 Adet Konut ve 16 Adet Dükkan İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine tek geçerli teklif verildi. 10 Ekim’de sonuçlanan dev ihaledeki tek geçerli teklifin iktidara yakın bir ismin şirketine ait olması dikkatleri çekti.
Kocaeli’nin en büyük ilçelerinden Körfez’de yapımına devam eden TOKİ konutlarının dördüncü etap ihalesi kapsamında 564 adet konut ve 16 adet dükkan inşa edileceği bildirildi. İlimtepe Mahallesi’ne yapılacak konut ve dükkanların inşaatları ile çevre düzenlemeleri için 1 milyar 404 milyon 991 bin TL’lik yaklaşık maliyet hesabı çıkarıldı. 7 Eylül’de düzenlenen ihale kapsamında toplam altı şirket ihale dokümanını incelese de kısıtlayıcı hükümler nedeniyle ihaleye yalnızca bir şirket teklif sunabildi.
DEV SÖZLEŞME
İhale komisyonu, ihaledeki tek teklifin Haldız İnşaat Otomotiv ve Ticaret Anonim Şirketi’ne ait olduğunu ilan etti. Kamuoyunda, “AKP’nin müteahhidi” olarak bilinen Macit Haldız’ın sahibi olduğu şirket ile TOKİ arasında 10 Ekim’de 1 milyar 394 milyon 500 bin TL’lik sözleşme imzalandı.
‘ZENGİN ETTİĞİ İSİM’
AKP’li Haldız’ın şirketinin aldığı ve kayıtlara yansıyan yedi kamu ihalesinin toplam bedeli ise 2 milyar 4 milyon 587 bin TL ile ifade edildi. Kocaeli merkezli gazetelerde, “Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın zengin ettiği isim” olarak adlandırılan Haldız’ın şirketinin ihale aldığı üç kamu kurumu ve ihalelerin bedeli şöyle:
TOKİ: 1 milyar 769 milyon 861 bin TL
Kent Konut İnşaat (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki): 211 milyon 294 bin TL
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı: 23 milyon 432 bin TL
KRT
17 yaşındaki genç yoğun bakım dolu olduğu için kurtarılamadı!43 izlenme
Atatürk çizimi ancak bu kadar güzel olabilir..! İzleyelim...933 izlenme
CHP lehine işlem yaptığı iddia edilen nüfus müdürü Erdoğan’ın akrabası mı?182 izlenme
Sevgililer öpüştü diye metrobüste olay çıktı! ‘Ahlak bekçisiyim ben, Avrupalı değilim’614 izlenme
Yılmaz Özdil’in kitabı Mustafa Kemal, sahneye taşındı167 izlenme
Canlı yayına dalan vatandaştan Akşener'e tepki! 'Yazıklar olsun'51 izlenme
Askeri kamuflajla geziyordu: Gözaltına alındı, sınır dışı edilecek24 izlenme
Taşlı saldırıyı aklamaya çalışan AKP'li Erzurum belediye başkanının FETÖ arşivi! "Cemaat ile aynı şeyleri düşünüyoruz. Cemaatin üst yöneticileri benim arkadaşlarım ve beni destekliyorlar"37 izlenme
Tutuklu öğrencilerin aileleri Özel'e yapılan saldırıyı hatırlattı! "Katil dışarıda, çocuklarımız içerde"
Atatürk'e hakaret edip "Sevmiyorum, dinsiz" dedi, Artvinli vatandaş ağzının payını verdi! "Atatürk'ü ağzına alacak adam mısın! Atatürk olmasaydı anan kim, baban kim bilemeyecektin!"
SON DAKİKA: YSK'dan flaş karar! AKP'nin İstanbul'da oyların yeniden sayılması itirazı reddedildi!
İmamoğlu'ndan iktidara 'sahte diploma' tepkisi: "Sahtecilik almış başını gitmiş"