İki yıl önce meydana gelen ve onbinlerce insanın ölümüne neden olan depremlerin yarası hâlâ sarılmadı. 650 binden fazla insan hâlâ konteynırlarda yaşamını sürdürmeye çalışırken, bölgede hayat eski haline dönmüş değil…
11 ili etkileyen depremin ardından depremzedeler bu kez de borç batağında yaşama tutunmaya çalışıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerine göre, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 11 ilin kredi borcu 1.9 trilyon liraya ulaştı. Bu illerin deprem öncesi kredi borcu 724.7 milyar lirayken, iki yıldaki artış oranı yüzde 166’yı buldu.
GAZİANTEP İLK SIRADA
Nüfusa göre oranlandığında en fazla borçlu il ise 575.1 milyar lirayla Gaziantep oldu. Deprem öncesi 217.1 milyar olan şehrin borcu depremden sonra yüzde 165 arttı. En borçlu ikinci şehir ise Hatay. Deprem öncesinde 102.9 milyar lira olan Hatay’ın borcu 2025 Mart ayı itibarıyla 280.6 milyar liraya çıktı.
Kişi başına düşen kredi tutarına göre üçüncü sırada Adana yer alıyor. Adana’nın deprem öncesi borcu 148 milyar lirayken, iki yıl sonra 404.4 milyar liraya yükseldi.
Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ise en borçlu iller sıralamasında dördüncü oldu. Deprem öncesinde 63.5 milyar olan depremzedelerin borcu yüzde 141 artarak, 153.2 milyar liraya yükseldi. Osmaniye’nin kredi borcu ise 22.2 milyar liradan 55.3 milyar liraya dayandı.
BDDK’nın verilerine göre, bankaların bölgedeki takipteki alacakları iki yılda yüzde 155 arttı. 11 ilin 2022 yılı sonunda 18.4 milyar lira olan toplam takipteki alacak tutarı, 46.8 milyar liraya yükseldi. Bankaların takipteki alacakları bölgede en çok Şanlıurfa’da arttı. Deprem öncesi 1.1 milyar lira olan şehrin takipteki alacak tutarı, 2025 Mart ayı itibarıyla yüzde 351 artarak 5.3 milyar liraya yükseldi. Bankaların takipteki alacağının en çok arttığı ikinci il ise yüzde 238 ile Diyarbakır oldu.
11 il arasında depremden sonra borcu en fazla artan il ise Kilis oldu. Deprem öncesi 3.1 milyar lira olan Kilis’in borcu, depremden sonra yüzde 300 artarak 12.7 milyar lirayı buldu. Borcu en çok artan ikinci il ise yüzde 197 ile Diyarbakır oldu. Depremden sonra borcu en çok artan üçüncü il Şanlıurfa olurken, dördüncü sırada Hatay yer aldı.
Nefes
10 milyar TL nerede?15 izlenme
Polis memuru ‘Savcı istiyor’ diye geri aldı, savcı ‘tehdit etti’ iddiası: Depremde yıkılan binadan çıkarılan ziynet eşyaları kayıp24 izlenme
İktidarın seçim oyunları!466 izlenme
'Kılıçlı Yemin' krizinde flaş iddia! Teğmen Ebru Eroğlu hakkında karar belli oldu35 izlenme
Tosuncuk aslında Türkiye'de sefa sürüyormuş! İşte kanıtlar!164 izlenme
AKP'den aday olan rektörün Atatürk korkusu41 izlenme
İTÜ mezuniyetine protestolar damga vurdu: Öğrenciler kürsüye sırtlarını döndü "Hak, hukuk, adalet" sesleri yükseldi!33 izlenme
Yılmaz Özdil müjdeyi verdi, AKP'lilerde büyük telaş başladı!60 izlenme
Canan Kaftancıoğlu: Erken, baskın ya da geç hiç fark etmez; ilk yapılacak seçimde gidecekler
Sata sata bitirilemedi! 24 ayrı özelleştirme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı yürürlüğe girdi
Güllü'nün ölümüne ilişkin bir iddia daha dosyaya girdi: Eski eşi de dahil oldu
Ergenler keçi gibi kokuyor