Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 27 aydan sonra ilk kez faiz artırdı, politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkarıldı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Merkez Bankası’nın kararını değerlendirdi.
Acemoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Birçok insanın da şüphe ettiği gibi rasyonel politikalara dönme hedefinin pek ciddi olmadığını görüyoruz” dedi.
Acemoğlu, paylaşımında şu ifadeler yer verdi:
"Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz gerçekten hayal kırıcı. Birçok insanın da şüphe ettiği gibi rasyonel politikalara dönme hedefinin pek ciddi olmadığını görüyoruz. Niye?
Birincisi, piyasalara bu kadar umut verdikten sonra onların beklediğinin çok altında bir faiz açıklaması ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresindeki insanlar elinde olduğunu ve seçim ekonomisine erkenden geçiş olacağını gösteriyor.
“15 PUANLIK ARTIŞ MANTIKLI OLMAZDI”
İkincisi, yeni bir faiz politikası olup olmadığı belli değil. Tabii ki birden 15 puanlık bir artış mantıklı olmazdı. Ama buradan nereye gideceği hakkında büyük belirsizlik var ve bu karardan sonra yatırımcıların güvenine ne olacağından emin değilim.
“KISA VADEDE KAZANMAK İÇİN...”
Üçüncüsü ve bence en kötüsü, faiz konusunda bu kadar cesaretsiz davranan bir teknokrat grubu çok daha zor olan yapısal problemlerle nasıl uğraşacak?
Bunların hepsini bir araya koyarsak şu ana kadar söylenen rasyonel politikalara dönüş söyleminin biraz daha vitrinler için ve kısa vadede zaman kazanmak için yapıldığı konusunda olan görüşler kuvvetleniyor."


Yeniçağ
Tanju Özcan: "AKP'li meclis üyesi suya indirimin iptali için dava açmış"44 izlenme
CHP'li bir belediyeye daha soruşturma! Gözaltılar var20 izlenme
Bir alkol grubuna daha zam geldi: 70'lik rakı 1450 TL29 izlenme
Açık öğretimin yolu tarikatlara çıktı!35 izlenme
İSKİ Genel Müdürü kendisini tehdit eden şahısların şikâyetiyle gözaltına alınmış23 izlenme
Pınarbaşı’nda seçimi kazanan CHP’li Yağan: "Yolsuzluk dosyalarını yok etmek için zaman kazanmaya çalışıyorlar"50 izlenme
Türkiye, atık sularında en çok metamfetamin tespit edilen 5 ülke arasında34 izlenme
Cami imamından CHP’ye hakaret!177 izlenme
Meclis Başkanı Karaman okullardaki ‘Şeriat Yemini’ için 'özel yaşam' dedi
Özgür Özel'den Erdoğan'a: "Milletle inatlaşırsan millet sandıkta sana dersini verir"
İBB'nin Gazze'ye yapacağı yardıma AKP-MHP grubundan 'Kızılay' şartı
140 journos'un son bombası 'Adnan Oktar çizgi filmi' sosyal medyayı salladı!