Girdi fiyatları artarken “dolar kuru yüzünden” deniliyor ancak dolar düşünce hiçbir indirim yapılmıyor. Doların 8.5 TL'lere fırladığı dönemde bu artış sebep gösterilerek fiyatlarına yüzde 80'leri aşan oranlarda zam gelen gübre, tohum ve ilaç, dolardaki geri gelişe rağmen hâlâ aynı fahiş seviyelerden çiftçiye satılıyor. Amasyalı çiftçi Ömer Sarı, “Domates fidesini, gübreyi dolarla alıyoruz. Tohumu, fideyi zamlı satarken doları bahane ediyorlar, sonra dolar düşünce fiyatı indirmiyorlar. Herkes çiftçinin sırtından kazanıyor” dedi. Sarı, girdi maliyetlerinde ucuzlama olmaz, artık nefes alamaz hale geldikleri borçları yapılandırılmazsa Türkiye'nin dört bir yanından çiftçilerin traktörleri Ankara'ya süreceklerini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Remzi Suiçmez ise mazottan gübreye, ilaçtan fideye çiftçinin aldığı tüm ürünlerin dışa bağımlı olduğunu ve hepsine fahiş zamlar geldiğini ancak doların 7 seviyesine düşmesine rağmen çiftçiye bir indirim yapılmadığını belirtti.
AŞAĞI ESNESİN
Suiçmez, “Çiftçilere mazotta KDV yüzde 1'e insin talebimizi yerine getirmiyorlar, bari mazota yapılan dolar zammı geri alınsın, bu bile çiftçiyi rahatlatır” diye konuştu. Fiyatların denetlenmesi gerektiğini belirten Suiçmez, “Serbest piyasa ekonomisi var ve fiyatlar esnek deniliyor. Ama fiyatlar dolar arttı mı hep yukarı esniyor, hiç aşağı esnediğini görmedik. Çiftçi perişan” dedi.
ZMO Başkanı Remzi Suiçmez, “Fahiş fiyata karşı denetim yapılması için kurulan Gıda Komitesi ve Merkez Bankası (MB) bünyesinde kurulan kurullar asıl girdi fiyatlarını denetlesin. Dolar düşerken neden bizim girdimiz ucuzlamıyor? Madem MB enflasyonu düşürme peşinde, girdi fiyatlarının düşmesi enflasyonu düşürür. Fahiş fiyat bir sonuçtur. Buna neden olan üretim maliyetlerinin düşürülmesi gündemlerinde olmalı” dedi. Suiçmez, ana girdi fiyatlarında denetimsizliğin çiftçiyi zorladığını, üreticinin üretim yapamaz hale geldiğini vurguladı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dolarartincazamvardusuncesesyok6246037/
Tarım ülkesi Türkiye bunu da gördü! 1.6 milyar TL'lik kırmızı biber ithal edilecek!170 izlenme
AKP’li vekilin şirketinden İstanbul’da 905 milyon TL'lik dikkat çeken alışveriş!31 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 5.529 yeni vaka tespit edilirken, 31 kişi hayatını kaybetti, 14.493 kişi sağlığına kavuştu!37 izlenme
Milyonlarca çalışana hayal kırıklığı: Asgari ücrette ikinci toplantı bitti hala rakam konuşulmadı!32 izlenme
TRT’nin tüm yayınlarını, eski Din ve Ahlak Programları Müdürü ilahiyatçı denetleyecek!72 izlenme
TELE1 Merdan Yanardağ için AYM'ye gidiyor30 izlenme
Koronavirüs Türkiye'de, Erdoğan içimizi rahatlattı! "Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden daha güçlü değildir"89 izlenme
Dr. Ergin Koçyıldırım, Bakan Koca’nın açıklamasını yalanladı: ABD’de Türk test kiti yok!161 izlenme
Dengeleri değiştiren sürpriz anket sonucu: Bu oy kaymaları siyasi arenayı sarsar!
Ekrem İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' mesajı: "Geri dönerek ülkelerini yeniden inşa etmek isteyenlere desteğe hazırız"
Haber Global'in muhabiri 'metro merdivenleri çalışmıyor' dedi, görüntüler muhabiri yalanladı
3 yıldır tamamlanmayan TCDD Konya YHT Garı için kapalı kapılar ardında açılan yeni ihale yine yandaşa verildi!