İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Meslek Fabrikası binasının mülkiyetine ilişkin tartışmalara sert tepki gösterdi. Tugay, "Vakıflar Genel Müdürlüğünün hiç bir hakkı olmayan binamıza ilişkin tahliye ve tescil işlemi tamamen haksız ve hukuksuzdur" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Meslek Fabrikası binasının mülkiyetiyle ilgili kamuoyunda oluşan tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Tugay, şu ifadeleri kullandı:
"Meslek Fabrikası ile ilgili halkımızın kafasını karıştırmaya çalışanlara gerçekleri basitçe tekrar izah ediyorum;
1. Meslek Fabrikası binası herhangi bir vakıf tarafınca yapılmış bir bina değildir, 1908 yılında Un fabrikası olarak özel bir şirket tarafınca inşa edilmiş bir binadır.
2. Bu bina 1926 yılında Atatürk tarafınca kamulaştırılmıştır. 28.11.1940 tarihinde tapusu Belediyemiz adına tescil edilmiştir.
3. Binanın mülkiyeti üzerinde Bayezid Baba Vakfı adına bulunan şerhin terki için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine Belediyemiz 20.08.2007 tarihinde 1.592.622,23 TL taviz bedeli Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ödenmiştir. O tarihte bu şerh tapudan tamamen kaldırılmıştır.
4. 20152017 İzmir Büyükşehir Belediyesi, harabe halindeki tarihi binayı o zamanki yüklü bir parayla (yaklaşık 17 milyon TL) restore ederek "Meslek Fabrikası" adıyla hizmete açmıştır.
5. Ekim 2025 tarihinde Belediyemize hiç bir şekilde bilgi verilmeden Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü üzerinden binayı kendi üzerine tescil ettirmiştir.
6. Meslek fabrikamız onbinlerce vatandaşımıza meslek eğitimleri verdiğimiz, vermeye devam ettiğimiz aktif kullanılan bir kamusal hizmet binamızdır. Bu bina kimsenin özel mülkiyetinde değildir, belediyeye ait kamu binasıdır. Satışı veya devri asla düşünülmemiştir. Böyle bir çaba içinde asla olmadık.
7. Vakıflar Genel Müdürlüğünün hiç bir hakkı olmayan binamıza ilişkin tahliye ve tescil işlemi tamamen haksız ve hukuksuzdur. Tescil davamız ve itiraz süreçlerimiz devam etmektedir ve bu davanın normal hukuk şartları altında lehimize sonuçlanması beklenmektedir.
Tüm bu gerçeklere rağmen meslek fabrikamız alelacele tahliye edilmeye çalışılmaktadır. Tahliye işlemini zorla gerçekleştirme niyetinde oldukları anlaşılmaktadır. Haksızsınız. Bu kadar haklı olduğumuz bir işte buyrun belediyenin binalarına çökün deme şansımız yoktur. İzmir halkının 5 yıl belediyeyi yönetmek üzere yetki verdiği siyasi irade olarak belediyenin hakkını, İzmir’in hakkını savunmamız sizlere tuhaf gelmemelidir. Bu bizim görevimizdir.
Halkımızı gerçek dışı beyanlarınızla aldatmaya çalışmayı bırakın. Yaptığınız hukuk ve etik dışı işleme kılıf uydurma, gerekçeler uydurma çabalarınızdan vazgeçin. Sizi İzmir’in hakkına hukukuna saygılı olmaya davet ediyorum. 'Yeter artık' diyeceğimiz onlarca haksızlığınıza bunu da eklemeyin. Bunu kabul edemeyiz.
NEFES
ABD’ye kaçak olarak giden Türk vatandaşlarının sınırdan geçme anını çektikleri video sosyal medyada gündem oldu!58 izlenme
40 yaşındaki tesbihli savcı: "Ekrem'in zaten diploması yok"20 izlenme
Fahrettin Altun'un 'troll ağını' ifşa etti!108 izlenme
Destici 'çözüm süreci' tweetine 'sahte' dedi43 izlenme
Bahçeli'den Özel'e 'Partinde otur' paylaşımı, Bahçeli'nin tehdit gibi mesajına Özel'den yanıt29 izlenme
Aziz İhsan Aktaş dosyasında şoke eden olay! Yargıdaki 300 bin dolarlık rüşvet çarkı deşifre oldu!61 izlenme
CHP olağanüstü kurultaya gidiyor: 'Kayyım atanmasını engellemek için...'41 izlenme
Muherrem İnce Bilal Erdoğan’a ayarı verdi: ‘Söyleyecek sözün varsa mikrofonu babana ver!’786 izlenme
Suriyeliler kayıt dışı çalıştırılıyor
Kışın ortasında yağan zamlar milleti isyan ettirdi! "Buz gibi evde, karanlıkta, karnımız aç yaşıyoruz"
Gazeteci Sedef Kabaş’a ‘Erdoğan’a hakaretten’ hapis cezası… ‘Oysa haberde adı bile geçmiyor!’
Yeni anket sonuçları: Yüzde 56,5 ‘Erdoğan’a kesinlikle oy vermem’ dedi!