Perakende satışlarda iki yılın en sert aylık düşüşü..TÜİK, Perakende Satış Endeksleri, Şubat 2023 verilerini yayımladı.Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 24,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 24,5, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 7,8 arttı.
YÜZDE 6,5 AZALDI
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6,5 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,7, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 8,8 azaldı.
PAREKENDE CİRO YILLIK YÜZDE 93,4 ARTTI
Cari fiyatlarla perakende ciro 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 93,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 113,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 99,1, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 47,6 arttı.
Cari fiyatlarla perakende ciro 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 8,6 azaldı.
DEPREM ETKİSİ
TÜİK tarafından yapılan açıklamada, Perakende Satış Endeksleri'nin hesaplanmasında Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler kullanıldığı hatırlatılarak, "Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiştir. Bu nedenle, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için efatura, earşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 3,76'dır" ifadeleri kullanıldı.
Yeniçağ
AKP'den emekliye 5 bin TL zam açıklaması29 izlenme
Tarkan'dan TBMM'den geçen zeytinlik talanına şiirli tepki16 izlenme
Yeni Havalimanı toplu taşıma ihalesi ile ilgili çarpıcı iddia…!124 izlenme
Anket şirketini kapatan AKAM Başkanı Kemal Özkiraz 'Referandumda % 53'ün çok üzerinde #HAYIR çıktı !'638 izlenme
Türk domatesleri imha ediliyor572 izlenme
Meral Akşener’den Bahçeli’ye çok sert yanıt!278 izlenme
AKP'den vergide geri adım serisi24 izlenme
İşsizlik rakamları açıklandı36 izlenme
Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın ilk sözleri ortaya çıktı: "Beni onlara teslim etmeyin"
Cumhuriyetin büyük değeri yok edildi, içi boşaltıldı!
Ekonomist Haydar Acun 'Anayasanın 1. maddesi değişsin, AKP dışında hiçbir parti seçim kazanamaz yazılsın !'
LeMan'dan çok konuşulacak '128 milyar dolar nerede' kapağı!