Sayıştay Başkanlığı, 2021’in son gününde 2020 yılına ilişkin Kamu İşletmeleri Genel Raporu’nu açıkladı. AKP iktidarlarının bilinçli politikaları sonucu zarar ettirilen, varlıklarını yitiren, belli sermaye gruplarına peşkeş çekilen kamu işletmelerinde yaşanan büyük çöküş raporlarda ortaya konuldu. 2017’de zarar eden kamu işletmelerinin sayısı 16 iken 3 yılın sonunda 28’e çıktı. AKP iktidarlarında bu işletmeler sürekli zarar ederek bütçenin kamburuna dönüştürüldü.
Sayıştay denetçilerinin incelemeleri sonrası hazırlanan genel rapor kamu işletmelerinin içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Denetçiler rapor kapsamında kamu işletmelerini, “Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Özelleştirme Kapsam ve Programındaki Kuruluşlar, Mali Kuruluşlar ve Diğer Kuruluşlar” olarak tasnif ederek denetledi. Bankaların 2020 yılı dönem net kârı önceki yıla göre yüzde 66,9 oranında artarak 20,2 milyar TL’ye ulaştı. Bu artışta; net faiz gelirlerindeki, diğer faaliyet gelirlerindeki, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış etkili oldu.
VARLIK FONU’NDA ZARAR ETTİLER
Sayıştay’ın raporu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınan kârlı şirketlerin bilançolarındaki bozulmayı da gözler önüne serdi. Varlık Fonu’na devredildiği 2017 yılından önce kâr eden ÇAYKUR, BOTAŞ ve PTT’nin zararı her yıl arttı. 2016 yılında 82,1 milyon TL dönem kârı elde eden ÇAYKUR, 2020 yılında 547,2 milyon TL, 7,9 milyar TL kâr eden BOTAŞ, 2020’de 26,7 milyon TL, 216 milyon TL kârı olan PTT 740,9 milyon TL zarar etti.

HAVADA ZARAR BÜYÜK
En fazla zarar eden kamu işletmeleri şöyle (TL);
•TCDD: 3,8 milyar
•DHMİ: 2 milyar
•TCDD Taşımacılık AŞ: 1,3 milyar
•TÜRKŞEKER: 969,7 milyon
•PTT: 740,9 milyon
•ÇAYKUR: 547,2 milyon
•*TTK/Karadon: 455,7 milyon
•TEDAŞ: 357,4 milyon
•TTK/Kozlu: 308,7 milyon
•TTK/Üzülmez: 246,7 milyon
•Et ve Süt Kurumu: 222,9 milyon
•TTK/Armutçuk: 156,6 milyon
•TTK/Amasra: 119,7 milyon
•TÜRASAŞ: 109,7 milyon
•BOTAŞ: 26,7 milyon
•Sümer Holding: 24,6 milyon
•TTK Genel Müdürlüğü: 11,9 milyon
•Kule Verici Tesisleri: 8,8 milyon
•Vakıf Gayrimenkul: 3,3 milyon
•DOĞUSAN: 1,8 milyon
•Ziraat İşletme Yönetimi: 1,4 milyon
•Vakıf Enerji: 1,3 milyon
Nurcan GÖKDEMİR/Birgün
Yasaklar kimin için ve neden uygulanıyor? Cübbeli Ahmet'ten kızına büyük düğün!127 izlenme
Doğal gaz fiyatları neden arttı ? Bakan sebebini böyle açıkladı79 izlenme
Ali Mahir Başarır ve Mustafa Varank'tan 'teğmen' kavgası25 izlenme
Türkiye'nin gıda devi iflasın pençesinde24 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar: "Bu bir siyasi afettir! AKP bu enkazın altından kalkabilir mi?"27 izlenme
Sendikalı işçi tamam Harranlı ne olacak?4 izlenme
Memur ve emekliler dikkat: İşte 'neredeyse kesin' gözüyle bakılan zam oranı138 izlenme
Daha önce de 2026'ya girmişlerdi: Belediye toplu taşımayı gassallar için ücretsiz yaptı22 izlenme
Özgür Özel: "İktidarımızın ilk 100 gününde, dar gelirlinin takibe düşmüş kredi kartlarının bütün faizlerini sileceğiz. Borcun anaparasını da böleceğiz. Söz veriyoruz!"
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe: "Gayrimenkul fiyatlarındaki artış ile Türkiye dünya genelinde rekor kırmıştır" dedi
ÜMİT KOCASAKAL 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası bir kişinin iki dudağına esir edilmiş durumda'
Filyasyon rehberi güncellendi! Bakanlıktan karantina ve aşı kararı