Telefon dinlemeleri, iletişim ve telekomünikasyona ilişkin işlemler artık Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülecek. İletişimin tespiti, telefon dinleme, internet denetimi ve analiz konusundaki yetki el değiştiriyor. Bugüne kadar özerk bir kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) bünyesindeki bu görevler yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından yürütülecek.
BTK SAF DIŞI KALACAK
AKP’li Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi uyarınca, BTK devre dışı bırakılıyor.
Kanun teklifine bu amaçla konulan maddede ‘’Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca telekomünikasyona ilişkin işlemler ile dinlemeler, Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından yürütülür’’ deniliyor. Kanun teklifi yasalaşınca yetkiler 8 Ocak 2025’de kurulan SGB ve Cumhurbaşkanlığına geçecek.
Siber savunma, internet altyapı ve alan adı denetimi ile iletişimin tespiti ve analizini de Siber Güvenlik Başkanlığı yapacak. Anayasa’ndaki “temel hak ve özgürlükler kapsamında haberleşme hürriyeti ve gizliliğinin” ihlali durumunda ise alınacak tedbirleri de SGB belirleyecek. Tedbir kararları işletmecilere bildirilecek ve en geç 2 saat içinde yerine getirilecek.
TELEKULAKIN PATRONU
Siber Güvenlik Başkanlığı, 8 Ocak 2025’te kuruldu, Başkanı 9 ay sonra atandı. Ekim 2025’te Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, SGB Başkanı olarak görevlendirildi. Önal, Turkuvaz Medyada (20072014) üst düzey görevlerde de bulunmuş, Digitürk, Show TV ve Kanal 7 de çalışmıştı.
Sözcü
Yunan tahriki devam ediyor!101 izlenme
Erdoğan hedef göstermişti... Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine gözaltı!398 izlenme
Binali Yıldırım'ın yeni görevi belli oldu108 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar'dan skandal itiraf: 'Yusuf Tekin'in rektör olması için özel kararname çıktı'29 izlenme
Prof. Şener Üşümezsoy iki riskli fay hattını açıkladı172 izlenme
10 Kasım'da Atatürk'e hakaret eden kadın hakkında karar verildi!258 izlenme
Şehit Sözleşmeli Er Celalettin Uyanık’ın, Zap’taki mağaraya girmeden önce vasiyetini belirttiği verdiği video ortaya çıktı39 izlenme
AKP’lilerin Espressolab nöbeti: Bu kez sıra Mustafa Elitaş'ta38 izlenme
Doktorlar, mühendisler gidiyor onlar böyle geliyor! Kocaeli Gebze'de bir TIR'ın dorsesinden çıkan kaçak göçmenler, koşarak şehre dağıldı!
Y ve Z kuşağı işsizlikten ve gelir eşitsizliğinden şikâyetçi
İmamoğlu'ndan sert sözler: "Kendi tuzaklarında boğulacaklar"
Özel "Erdoğan mevcudiyetini ara seçime borçlu" deyip belge paylaştı