Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, sadece Halkbank'a kredi borcu olan esnaf sayısının 2017 yılında 448 bin civarında seyrettiğini, buna karşılık 2021'e gelindiğinde borçlu esnaf sayısının 1 milyon 168 bine çıktığını bildirdi. Halkbank'a borçlu esnaf sayınını 3.5 yıl gibi kısa süre içerisinde yaklaşık 3'e katlandığı anlamına gelen Arslan'ın verdiği resmi bilgiler, Türkiye'de halen faaliyet gösteren yaklaşık 2 milyon esnaftan yarıdan fazlasının, yani her 2 esnaftan en az 1'inin Halkbank'a borçlu olduğunu ortaya çıkardı. Diğer kamu ve özel bankalardan da kredi kullanan esnaf, pandemi yasaklarının ardından eğer işleri açılırsa kazandığı paranın büyük bölümünü banka kredilerini ödemek için kullanacak.
TBMM Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu'nda banka hesapları görüşülürken, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Arslan, Halkbank'ın esnaf kredi bakiyesinin 2017'de 24.1 milyar lirayken 2018'de 31.7 milyara, 2020 sonunda da 68.6 milyara çıktığını anlattı. Borçlu esnaf sayısını da açıklayan Arslan, “Kredi risk bakiyesi bulunan esnaf sayısı 2017 yılında 448 binken 2018 yılında 494 bine, 2020 yılı sonunda ise 1 milyon 162 bine ulaşmıştır. 2021 yılı ilk çeyreğinde toplam esnaf kredi bakiyesi 72.2 milyar, risk bakiyesi bulunan esnaf sayısı da 1 milyon 168 bin kişi olmuştur” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, pandemi döneminde 2.2 milyonun üzerindeki kredi müşterisine 100 milyar lira tutarında kredi desteği verdiklerini söyledi.
HER ESNAF 62 BİN LİRA
Türkiye'de yaklaşık 2 milyon civarında esnaf halen faaliyet göstermeye çalışıyor. Arslan'ın verdiği bilgiler, Türkiye'de her 2 esnaftan en az 1'inin, diğer bankalar hariç olmak üzere sadece Halkbank'a borçlu olduğunu gösteriyor. Resmi verilere göre, 1 milyon 168 milyon esnaftan her birinin yine sadece Halkbank'a esnaf başına ortalama kredi borcu 61 bin 815'er lirayı buluyor. Pandemi döneminde uzun süre iş yapamayan esnaf, eğer önümüzdeki dönemde işler açılır da para kazanmaya başlarsa birikmiş kira, elektrik, su ve diğer borçlarının yanı sıra Halkbank'a olan yaklaşık 62'er bin liralık borcunu ödemeye çalışacak. Arslan, 850 binden fazla müşterinin 40.1 milyar lira tutarındaki vadesi gelen kredi ödemelerini ise ertelediklerini söyledi.
Komisyonda, Halkbank'ın kredi müşterilerinin yüzde 23'ünün Türkiye'nin ilk 100 firması arasında yer alan büyük şirketler olduğu, milyon dolarlık kredilerin birkaç büyük şirket yerine esnaf ve KOBİ'lere ucuz kredi olarak aktarılabileceği eleştirisi yapıldı. Osman Arslan, bu eleştirilere, “Büyük firmalara kredi verdiğimiz de doğrudur ama bunu yaparken, dikkat ettiğimiz bazı faktörler vardır. Örneğin; üçüncü havalimanı gibi ya da önemli bir çevre yolunun inşasında önemli bankalar bir araya gelip konsorsiyum şeklinde kredi verirler. Kamu bankalarının burada yer alması, özel bankaların hatta yurtdışındaki bazı bankaların da bu finansmana katılımını destekleyen ve cesaret veren bir unsurdur. Bizim kamu bankaları olarak özel bankalara ve yabancı bankalara önayak olmak için zaman zaman bu tür kredilere girdiğimiz doğrudur” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/borcluesnafsayisi3ekatlandi6510952/
AKP'li eski milletvekili, Mehmet Ali Çelebi'yi zehir zemberek sözlerle yerden yere vurdu!40 izlenme
Sivilce İzleri Nasıl Geçer?48 izlenme
SON DAKİKA I Suriye güçleri gözlem noktamızı vurdu! 5 askerimiz şehit düştü, 5 askerimiz yaralandı!4453 izlenme
"Salgın, Ankara’da kontrolden çıkıyor"75 izlenme
İnce’den bağış kampanyası başlatan Erdoğan’a sert tepki!151 izlenme
TÜGVA'da bir skandal daha! Yöneticisi uyuşturucu operasyonunda yakalandı!37 izlenme
Boğaziçi'nde akademisyenler 'atanmış AKP'li Melih Bulu'yu protesto etti!104 izlenme
AKP'nin kalesinde isyan! 'Yıkarsa AK Parti yıkar'48 izlenme
Terör örgütü PKK'dan 'Türkiye' açıklaması: ‘Tüm güçlerimizi çekiyoruz’
Gülhane Parkı’nda gizlice kadınların fotoğrafını çeken kaçak göçmeni, bir kadın fotoğrafının çekildiğini fark ederek yakaladı! 'Sil şunları'
AKP için anket yapan şirketten bomba tespitler
Yumrukçu başkan Faruk Koca, inşaatında ölen çocuk için 12 bin 100 TL cezayı 20 taksitle ödemiş