İktidarın, “2019 yılında bitirilecek” dediği Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılması planlanan projelerin büyük bölümünün tamamlanmadığı belirlendi. Aralarında Şanlıurfa ve Gaziantep’in de yer aldığı dokuz ili kapsayan projenin, “20142018 Eylem Planı”nda yer alan hedeflerin çoğuna ulaşılamadı. Sayıştay’ın incelemelerine göre, GAP Eylem Planı’nda yer verilen toplam 208 proje hayata geçirilemedi.
Merkezi bütçeden GAP Eylem Planı’na 20142018 dönemi için 24.4 milyar TL tahsis edildi. Proje kapsamında yapılması planlanan faaliyetler için de 27.3 milyar TL revize ödenek ayrıldı. Proje çerçevesinde ayrılan ödeneğin 23.4 milyar TL’si harcandı. 2018 yılında da projeye 4.7 milyar TL daha ek ödenek verildi. Aynı dönemde ayrılan revize ödenek 7.3 milyar TL olurken projenin 2018 yılı harcama tutarı 6.3 milyar TL’ye ulaştı.
VAATLER LAFTA KALDI
GAP’ta yapılan milyarlarca liralık harcamaya karşın eylem planında bulunan projeler planlandığı şekilde tamamlanamadı. 2014 yılında yapımına başlanacağı iddia edilen ve 2018 yılında tamamlanması öngörülen, “Tarımsal ürünlerin pazarlanmasına yönelik üretici örgütlülüğü” projesi için tek bir adım dahi atılmadı. GAP’a dahil olan illerdeki işletmelerin finansman imkanlarının artırılacağı yönündeki söylemler de lafta kaldı. Sayıştay denetçileri, 20142018 yılları arasında tamamlanacağı söylenen projelere başlanmadığını saptadı.
KENTLER KORUNMADI
Sayıştay’ın GAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne ilişkin en çarpıcı tespitlerinden biri de tarihi kent bölgelerinin korunmadığı tespiti oldu. İdare ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi kent bölgelerinin korunmasına yönelik sorumluluklarını yerine getirmedi. Aralarında, “Kommagene Nemrut Kral Yolu Projesi, Dionysos ve Danae Evleri Restorasyonu” ve “Mor Kiryakus Manastırı Restoresyonu” işlerinin de yer aldığı birçok projeye başlanmadı. Sayıştay denetçileri, projelerin planlandığı şekilde gerçekleştirilmemesinin idarenin kuruluş nedenine aykırı olduğunu vurguladı.
DİL EĞİTİMİ BÜTÇEDEN
Bölgenin kalkınmasından tarihi kentlerin korunmasına kadar birçok projeyi tamamlamayan idarenin, Harran Üniversitesi’ndeki akademik personelin dil eğitimini bütçeden karşıladığı öğrenildi. Akademisyenlerin, “Yabancı Dil (İngilizce) Seviyelerinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalı Eğitim Modeli Projesi” için gereken 600 bin TL’nin 200 bin TL’si GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nden talep edildi. Sayıştay’ın incelemelerine göre idare, İngiltere’nin dört farklı şehrinde sekiz hafta süren proje kapsamındaki dil eğitimi giderlerinin 200 bin TL’sini bütçesinden ödedi. Sayıştay, “Sponsorluk niteliğinde uygulamalar ile çeşitli kurum ve kuruluşlara kaynak aktarılması idarenin kuruluş amacına aykırıdır” tespiti ile usulsüzlüğe dikkati çekti.
Caminin imamı, ezan okuyacağı sırada çalan cep telefonuna cevap verirse !7073 izlenme
Narin davasında ortalık karıştı: Enes Güran 'hepiniz şok olacaksınız' dedi, Nevzat Bahtiyar çılgına döndü55 izlenme
AKP’li Şanlıurfa Belediye Başkanı ‘Sel felaketinde hiçbir sorumluluğumuz yok’ dedi!44 izlenme
Mansur Yavaş'ın açıklamasında çok şey anlatan örnek16 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 17.426 yeni vaka tespit edilirken, 90 kişi hayatını kaybetti, 22.184 kişi sağlığına kavuştu!27 izlenme
Müteahhitlere 1 yılda 60.3 milyar aktı16 izlenme
Borç takanlardan bıktı, çareyi cama yazı asmakta buldu: “Kimse yanındakine güvenip çay içmesin, herkes içtiği çayın parasını versin”13 izlenme
'AKP İmamoğlu'nu kabullendi'379 izlenme