Türkiye’de 2024 yılı enflasyonu açıklanmasıyla milletvekili maaşlarına yapılan zamlar oranları açıklandı.
Dünyanın her ülkesinde yöneticilerin maaşları sorumluluklarına göre yapılırken, parlamento üyeleri o maaşlarını vergilerle ve yine halkın seçerek getirdiği görevlerinde alıyor.
Dünyada çoğu ülkede, resmi olarak açık kaynaklarda senatör ya da milletvekili maaşları belirtiliyor. Böylece vatandaşı temsil etmek için meclise giren yöneticilerin asgari ücretin kaç katı maaş aldığı da merak konusu oldu.
İşte ülkelerde kanun yapıcıların aldıkları maaşlar ve asgari ücrete oranları:
ABD’de asgari ücret eyaletlere göre değişiklik gösterirken, saatlik ortalama 7,25 dolar olarak belirlenmiş halde. Haftada 40 saat çalışma üzerinden 1.160 dolar olarak belirleniyor. Senatör maaşları resmi kaynaklara göre, yıllık 174 bin dolar olurken, aylık 14 bin 500 ve asgari ücretin yaklaşık 13 katı seviyesinde bulunuyor.
Almanya’da asgari ücret 2.294 dolar olarak hesaplanırken parlamento üyelerinin de ayda 11.595 dolar maaş aldıkları görülüyor. Böylece ayda asgari ücretin 5 katını alıyorlar.
Fransa’da asgari ücret 1.823 dolar ve milletvekili ya da senatör maaşı 7.888 dolara denk geliyor. Asgari ücretin 4 katı bir karşılıkta olurken, İngiltere’de de aynı oran görülüyor. Asgari ücret 2.377 dolar ve mecliste de 9.444 dolar maaş veriliyor.
Türkiye’de ise işler içler acısı. 2025 yılına girerken yüzde 30 zammı hak gören yönetim vatandaşın asgari ücretini 22 bin 104 lira olarak belirledi. Asgari ücret güncel kurla 615 dolara denk gelirken, 196 bin 775 liraya çıkan milletvekili maaşı da yaklaşık 9 asgari ücret ediyor.
Sözcü
Ebrar Karakurt trolün ağzının payını verdi! "Arkadaşlar kim bu lavuk?"32 izlenme
Son anket sonuçları açıklandı: "İki parti sıçrama yaptı, iktidar çok hızlı bir düşüş içine girecek"44 izlenme
Turhan Çömez’i AKP’li vekil sanıp 200 dönümlük mera arazisinin Mısırlılara satışını anlattılar: "Erdoğan’a minnettarız!"39 izlenme
12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan sapık şeyhin olayı itiraf ettiği ses kaydı ortaya çıktı!341 izlenme
Özgür Özel'den Sinan Ateş iddianamesine tepki: "Gerçek gizlenmeye çalışılıyor"170 izlenme
Yüzlerce ürüne yeni vergi geldi!215 izlenme
Prof. Dr. Naci Görür'den merak edilen soruya yanıt: "Patlat, çatlak ve kırık varsa girmeyin!"32 izlenme
Cumhur İttifakı'nın önemli kalelerinden biriydi: Son ankette AKP'deki düşüş 10 puanı aştı, ikinci parti değişti!33 izlenme
Suriyeliler akın akın bayramlaşmaya gitti Hataylı tır şoförleri isyan etti: "Suriye'de savaş varsa Suriye'de ne işiniz var, savaş yoksa Türkiye'de ne işiniz var?"
Sen misin TÜİK'i eleştiren! Emekli hakime icra şoku!
3 bin nüfuslu ilçeye dudak uçuklatan park harcaması!
Balıkesir Müftü Yardımcısı Ramazan Topcan: Milli Piyango yılbaşı çılgınlığına dönüştürüldü!