Ekonomik kriz dar gelirlinin belini büktü, zengin kesim ise sermayesini katladı. Türkiye ekonomisi kağıt üzerinde büyümeye devam ederken, bu büyümenin toplumun geniş kesimlerine yansımadığı her geçen gün daha net ortaya çıkıyor. UBS’in yayımladığı Küresel Zenginlik Raporu 2025’e göre, Türkiye’de sadece bir yıl içinde 7 bin kişi daha dolar milyoneri olurken, toplumun büyük kısmı ise temel ihtiyaçlarını karşılamada zorlanıyor.
ORTA GELİR KALMADI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “Artık toplum gelir düzeyi bakımından ikiye ayrılıyor: nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan dar gelirliler ile nüfusun çok küçük bir azınlığını oluşturan ve iktidar tarafından ‘Vergi affı ve adrese teslim ihaleler” ile sermayelerini katlayan hiper zenginler. Orta direk artık yok’ dedi. Yavuzyılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kötü ekonomi yönetimi sonucunda, başta enerji alanı olmak üzere birçok alanda dışa bağımlı; sürekli olarak yüksek enflasyon baskısı altında, parası değersiz, gelir adaletsizliğiyle boğuşan bir ülke haline getirildik. Ülke ekonomisi, AKP nedeniyle bağışıklık sistemi çöktüğünden, her türlü bakteriden etkilenip yataklara düşen bir hasta gibi. Durum böyle olunca hemen her alanda olduğu gibi akaryakıtta da dış etkenlerden doğrudan etkileniyor.” Toplumun alt gelir gruplarında ise tablo çok daha çarpıcı. BİSAM’ın Mayıs 2025 raporuna göre, 4 kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama (açlık sınırı) 23.615 TL, yoksulluk sınırı ise 81.686 TL’ye ulaştı. Bekar bir işçinin yaşama maliyeti 37.912 TL’ye çıkmış durumda.
Gelir dağılımındaki bu dengesizlik TÜİK verileriyle de teyit ediliyor. En zengin yüzde 25’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay 2024 itibarıyla yüzde 54.1’e yükseldi. Bu orana göre, 2024 itibarıyla 1.3 trilyon dolarlık GSYH’nin yaklaşık 700 milyar doları 21 milyon kişi arasında paylaşılırken, kalan 64 milyon kişi ise bu pastanın yalnızca yüzde 45.9’u ile geçinmeye çalışıyor. Bununla birlikte gerçek işsiz sayısı 13 milyona yaklaşırken, ekonomik büyüklükle övünülen bir tabloda, geniş toplum kesimlerinin yoksullaşması Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin artık sadece bir sosyal sorun değil, yapısal bir çöküş sinyali olduğunu gösteriyor.
Sözcü
İçinde 'laiklik' geçen her önerge Kahraman'dan dönüyor... 'Kapanma partisi' de özel yaşammış!195 izlenme
Öz kızına sistematik istismarda bulundu, kızın hamile olduğu ortaya çıktı!74 izlenme
Atatürk'e hakaret ve iftira, sosyal medyayı ayağa kaldırdı!602 izlenme
MEB’in eğitimde ‘çığır açan’ vizyonu! İmam hatipte öğrenci başına yılda 4 kitap!169 izlenme
İmamoğlu’na terör incelemesine gerekçe olan davada tutuklu sanık kalmadı26 izlenme
İnce'den 3. Havalimanı işçilerine Nazım'lı destek150 izlenme
ABD duyurdu: Ukrayna, 8 ila 10 Rus generali öldürdü!37 izlenme
Twitter'dan Mazlum Kobani'ye 'mavi tik'112 izlenme
1 Milyonu Aşkın Oy Kullanıldı Muharrem İnce Hala Pazarlık Peşinde
Tepkiler çığ gibi büyüyor... 103 emekli amiralin yayınladığı 'Montrö' bildirisine soruşturma!
Hakkında soruşturma açılan Tanju Özcan: "Kim ne yapabiliyorsa yapsın. Kimseden de korkum yok. Yaptıklarımı yapmaya gerekirse devam edeceğim"
9 yıl babası istismar etti, kimse inanmadı