Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Covid19 salgınının seyrini değerlendirirken, şu anda hastaneye başvuran hastalarda, salgının başladığı dönemdeki hastalardan daha hafif semptomlar görüldüğünü kaydetti.
Vaka sayısındaki artışa değinen Kara son 3 gündür sayılarda düşüş olduğunu kaydederek, daha net bir açıklama için önümüzdeki günlere bakılması gerektiğini söyledi.
Kasım ve Aralık aylarında yaşanabilecek artışa karşı da uyaran Kara şunları belirtti:
Bugün klinik bulgular daha hafif. Bugüne kadar çok fazla deneyim kazandık. İlaçlar ve uygulama konusunda…
Eskiyle karşılaştırdığımızda rakam benzer görünebilir ama çok daha iyi durumdayız. Türkiye rakamlarda aşağı inişi sağlanmıştı biraz yükselmemiz oldu ama son 3 günde biraz aşağı indi. Yine de bunu söylemek için erken, biraz daha indiğini görmek lazım.
Normal yaşama dönmemiz gerekiyor ve aradaki bazı kuralları aksatmak, virüs bitti düşüncesi içinde hareket etmek rakamların yükselmesine neden oldu. Bugün çok daha fazla mesafe, maske ve el hijyenine uyma dönemindeyiz.
Biz daha fazla tecrübe kazandık dünya geneli olarak, belki de yaş dağılımına bakıldığında biraz daha genç nüfusun yeni tanılar oranında yükselmesi hastalık şiddetin azaltılmasının etkisi olabilir.
İklimin etkisi çok az da olsa etkili olabilir. Mart ya da nisan ayı gibi ağır bulgularla gelmiyor hastalar. Makine veya yoğun bakımdaki ihtiyaç eskisi gibi değil.
Virüsün özelliklerine ve gidişatına bakınca doğası gereği sonbahar ve kış aylarında artış yapma ihtimali var gibi görünüyor. Ancak bunu söylemek için haziran ve temmuzdaki özelliğini değerlendirmeliyiz dünya gidişatına göre. Güney Yarım Küre’de kış başladı oraya da bakmak gerekiyor.
Aralık ve ocakta nasıl bir seyir olacağını daha iyi söyleyebiliriz. Ama bugünkü izlenime göre kasım ve aralık gibi artış olacağını söyleyebiliriz.
Hastalarda belirtilerde artış mı olacak yoksa mevsimsel olarak solunum yolu enfeksiyonu olarak mı gelecekler bilemeyiz. Ama bireysel olarak ben mevsimsel özellikler yüzünden gelebilirlermiş gibi bir izlenime sahibim. Bu benim öngörüm.
http://www.krttv.com.tr/gundem/bilimkuruluuyesiateskaravakaartisikonusundaikiayadikkath38244.html
Mansur Yavaş: "Ankara’da ayrımcılığa uğrayan, ötekileştirilen herkesin başımın üstünde yeri vardır"37 izlenme
İsyanın sembolü beyaz çarşaf! Yangın faciasına sessiz protesto hızla yayılıyor25 izlenme
Kocaeli'de otobüse binen bir yobaz, mini etekli kadını görünce şoföre ‘Karakola çek’ dedi !2641 izlenme
Halkın yüzde 82’si geçim sıkıntısı çekiyor17 izlenme
Teğmenlerin ihraç gerekçesi ortaya çıktı21 izlenme
AKP'li belediyeden İsmailağa Cemaati'ne özel imar değişikliği! Kaçak inşaatın yıkımını önleyecekler!43 izlenme
Uğur Dündar da Deniz Baykal hakkında açıklama yaptı62 izlenme
Kaz Dağları’na 2 milyon dolar harcanıp talana açıldı74 izlenme