Vatandaşın bu bayramda tatile çıkması hayal görünüyor. 14 bin 469 TL ile geçinmek zorunda bırakılan emekliler bırakın tatile gitmeyi, kurbanlık alacak, toruna harçlık verecek parayı bile denkleştiremeyecek. 22 bin 104 TL’lik asgari ücrete mahkum edilen milyonlarca çalışan için de durum değişmiyor.
İstihdam platformu Eleman.net, çalışanların Kurban Bayramı’nda tatil tercihlerini anket çalışmasıyla ortaya koydu. Anketin, “Kurban Bayramı’nı nasıl geçireceksiniz?” sorusuna çalışanların yüzde 63’ü “Bayramı evde geçireceğim”, yüzde 14’ü “Memleketime gideceğim”, yüzde 15’i “Akrabalarımı ziyaret edeceğim”, yüzde 8’i ise “Tatile gideceğim” yanıtını verdi.
Anketin “Aylık gelirinizin yüzde kaçını bayram tatili için ayırıyorsunuz?” sorusunu, katılımcıların yüzde 69’u yarısını, yüzde 16’sı yarısından fazlasını, yüzde 7’si yüzde 100’ü, yüzde 8’i ise yüzde 100’ünden fazlasını diye cevapladı.
Ankette yer alan “İş yerinizden bayram tatili için ikramiye aldınız mı? Alacak mısınız?” sorusunu, çalışanların yüzde 82’si ‘hayır’ diye cevapladı. Ulaşım ücretleri ise, tatil bütçesinin en büyük kalemlerinden biri haline geldi. Özellikle uçak ve otobüs biletlerine gelen zamlar, seyahat planlarını ciddi şekilde etkiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, nisanda ulaştırma harcamaları yıllık yüzde 22.7, aylık yüzde 3.8 arttı. Eleman.net’in anketinde de çalışanların yüzde 39’u bayram tatilinin en yüksek maddi kalemi olarak yol giderlerine işaret etti. Yüzde 31’i yemeiçme, yüzde 30’u ise konaklama masrafları olduğunu belirtti. Geçen yıla kıyasla yol gideri cevabında yüzde 4’lük bir artış yaşandı.
Nitekim 4 kişilik ailenin 5 Haziran Arife günü başlayıp 15 Haziran’da bitecek 10 günlük bir tatil için İstanbul’dan Bodrum’a gidişdönüş uçak biletinin maliyeti 32 bin TL’yi buluyor. Otobüs bileti için ise 14 bin 400 TL ayırmak gerekiyor.
Uçakla gidişdönüş ücreti İzmir’e ve Antalya’ya 32 bin TL, Trabzon ve Diyarbakır’a 36 bin TL oldu. Otobüsle yolculuğun maliyeti ise İzmir’e 10 bin TL, Antalya’ya 12 bin TL, Trabzon’a 15 bin 200 TL, Diyarbakır’a 16 bin TL’yi buluyor.
İstanbulBahçeşehir’den Bodrum’a özel araçla gidişin maliyeti 4.652 bin liraya dayandı. 700 kilometrelik güzergahta, yaklaşık 50 litre benzin yakıyor. 50 litre benzin maliyeti 2 bin 342 TL olurken, 1. sınıf olarak geçen araçla (otomobil) 4 farklı otoyola, Avrasya Tüneli’ne (225 TL) ve GebzeOsmangazi Köprüsüİzmir otoyolu fiyatı (1.965 TL) toplam 2 bin 310 TL geçiş ücreti ödeniyor. Gidiş dönüş sadece benzin ve yol harcaması 9 bin 300 bin lirayı buluyor. 4 kişilik ailenin molalarda kişi başı yemek yeme maliyeti 1.000 TL’den 4 bin TL’yi buluyor. Molalarla beraber gidiş maliyeti 8.6 bin TL’ye çıkıyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik sürüyor. Sıkı pazarlıklara sahne olan pazar yerlerinde hayvan sahipleri alıcı bulamamaktan, vatandaş fiyatlardan yakınıyor. Yüksek kurbanlık fiyatları, düşük maaşlar nedeniyle birçok emekli, bu yıl da kurban kesemeyeceğini belirtiyor. Emekli bir vatandaş, “Kurban almadım, çünkü para yok. Maaşı aldım ama yetmiyor. Kurban almak için 17 bin lira verdiler, ama kurban 20 bin lira istiyorlar. Neyle alayım? Eskiden kurban keserdim. Ne olacağını biz de şaşırdık” diye konuştu.
Nefes
Akdeniz’de neden petrol ve gaz aramıyoruz?167 izlenme
Tanıdık isme özel davetle yarım milyarlık gizli ihale!58 izlenme
Ateşkes delindi, İsrail Gazze'yi yeniden vurdu16 izlenme
Yabancılar Türkiye’de harcamalarını yüzde 70 artırdı127 izlenme
Sağlıkta gelinen son nokta: Hastadan tuvalet kâğıdı, sabun isteniyor!35 izlenme
Personelle aynı yeri kullanmak istemedi, 12 bin TL'lik tuvalet yaptırdı!6754 izlenme
Ege'de milyonluk araziler peş peşe satılacak!34 izlenme
TÜİK'e göre pandemide işsizlik azalmış!93 izlenme
İYİ Parti, CHP ve MHP ittifak yaptı AKP'nin talebi reddedildi "Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız!"
Meyve almak imkansız hâle geldi: Bu pazarda incirin kilosu 240 TL!
Salda Gölü'nün kıyısında referandum yapılacak
Rekor üstüne rekor kıran doların AKP iktidarı dönemindeki hikâyesi!