Bu yeni sistemde istikrar kalıcı hale gelecek. Hızlı karar, gecikmeyen icraat ve etkili yönetimle ekonomik büyüme ivme kazanacak.”
Bu sözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Mayıs 2018'de AKP İstanbul 6'ncı Olağan İl Kongresi'nde yaptığı seçim konuşmasına ait. Türkiye'nin ilk “başkan”ını seçtiği 24 Haziran 2018 seçimlerine gidilen süreçte, gerek Erdoğan gerekse kurmayları, başkanlık sisteminin ekonomide büyük bir sıçrama yaratacağını söylüyordu.
TAM TERSİ GERÇEKLEŞTİ
Ancak Türkiye'nin resmen başkanlık sistemi ile yönetildiği son bir yılda ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, “Başkanlık sistemi ile ekonomi ivme kazanacak” sözünün tam tersinin gerçekleştiğini gösteriyor.
Deutsche Welle Türkiye'nin haberine göre, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi Ağustos 2018'de döviz kurlarında tarihi bir yükselişe neden olurken, Türkiye ekonomisindeki kırılganlığı da gün yüzüne çıkarmış oldu.
ENFLASYON YÜKSELDİ
Hükümet, özel sektörün borç sorununu çözmek ve kısılan iç talebi canlandırmak için Eylül 2018'den bu yana sekiz ayrı destek paketi açıklasa da, enflasyon hızla yükseldi.
Son bir yılda 1 milyondan fazla insan işini kaybederken, işsizlik yüzde 14.1 ile tarihi seviyeye ulaştı. Bunun sonucunda ekonomi 2018'in son çeyreği ve 2019'un ilk çeyreğinde küçüldü. Böylelikle Türkiye, resmen resesyona girmiş oldu. Geriye ise başkanlık sisteminin ekonomide zayıflarla dolu karnesi kaldı.
HARCAMALAR 10 KAT ARTTI
Başkanlık sisteminin son bir yılda bütçe üzerindeki maliyetine bir örnek de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan harcamalar oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine göre, Cumhurbaşkanlığı geçen yılın ilk 5 ayında 198 milyon lira harcarken bu yılın aynı dönemindeki harcaması 1.5 milyar liraya yaklaştı.
Sınırda insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen general gözaltına alındı19 izlenme
Yandaşlar artık birbirine giydiriyor ! Fatih Tezcan, Rasim Ozan'ın kirli çamaşırlarını dillendirmeye başladı !1173 izlenme
Şok iddia! Larvalı domatesler tanzime mi gitti?94 izlenme
Öğrencilere ücretsiz yemek teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi20 izlenme
Trump 25 eyalete ayaklanma çağrısı yaptı: Teksas sınırını korumak için 2500 kamyon yola çıktı25 izlenme
Kılıçdaroğlu'na ayyaş demişti: 45 milyonluk ihale yine tanıdık yere gitti!49 izlenme
Biden’dan son dakika hamlesi: Sözde Ermeni soykırımını tanıyacak41 izlenme
İBB araçları AKP'ye tahsis edilmişti: Bakanlığın yanıtı Yavuzyılmaz'ı çileden çıkardı!12 izlenme
Özgür Çelik ifadeye çağrıldı, CHP'den ilk tepki geldi: "Fiili gözaltı kararı"
Uyuşturucu suçlamasıyla gözaltına alınmışlardı: Dilan Polat ve Engin Polat'ın ifadesinde dikkat çeken detaylar
Kredi kartı kullanımı arttı: Vatandaş borç batağına saplandı!
Sağlık Bakanlığı COVID-19 tablosunu açıkladı: Hasta sayısı 321.512’ye, vefat sayısı 8.325’e yükseldi!