AVM Endeksi verileri, ocakta alışveriş merkezlerindeki reel cironun enflasyon etkisiyle gerilediğini ve ziyaretçi sayısının düştüğünü ortaya koydu.
Ziyaretçi endeksindeki azalma, tüketicinin satın alma gücündeki erimenin yanı sıra, yılbaşında beklenen fiyat artışları nedeniyle alışverişlerin öne çekilmesinin etkisiyle şekillendi.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı.
Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, Ocak 2025 döneminde, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmamış olarak incelendiğinde yüzde 35,9 oranında artarak 3400 puana yükseldi.
Endeks, kategoriler bazında geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında en fazla artış yüzde 41,7 ile yiyecek içecek kategorisinde görüldü.
Giyim kategorisinde yüzde 41,2, hipermarket kategorisinde yüzde 39,7, teknoloji kategorisinde yüzde 35,5, diğer kategorisinde yüzde 29,8 ve ayakkabı kategorisinde yüzde 24,2’lik bir artış yaşandığı görülmektedir.
Kategori bazında ciro endeksi bir önceki ay olan Aralık 2024 dönemi ile karşılaştırıldığında teknoloji kategorisinde yüzde 25,8, ayakkabı kategorisinde yüzde 22,2, hipermarket kategorisinde yüzde 18, giyim kategorisinde yüzde 16,6, diğer kategorisinde yüzde 15 ve yiyecek içecek kategorisinde yüzde 0,7’lik bir azalış yaşandığı görüldü.
Ocak 2025 verileri bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2’lik bir azalış ile 95 puana düşmüştür.
Ziyaret sayısı endeksi bir önceki ay Aralık 2024 ile karşılaştırıldığında yüzde 6 oranında bir azalış olduğu gözlemlendi.
Endeks rakamlarını yorumlayan Ekonomist Fatih Keresteci, "Ziyaretçi sayılarında da Ocak’ta düşüş yaşanırken son 3 yılın en zayıf Ocak ayı performansı kaydedilmiş. Bu tablo bize diyor ki, tüketicinin satın alma gücündeki aşınma, alışveriş yapma eğilimine de olumsuz anlamda yansımış. Bununla birlikte, yeni yıl ile birlikte ürün ve hizmetlerin zamlanacağı beklentisi ile erkene çekilen alışverişler, ocaktaki zayıf performansın da bir diğer nedeni olabilir" dedi.
Nefes
Emeklilerin 3 çeyrek altını uçtu14 izlenme
Dolar kuru ne kadar? İşte döviz kurunda son durum20 izlenme
Emine Erdoğan 'hilafet' ilan etti! 'Halife olmanın sorumluluğunu taşıyoruz!'2457 izlenme
Sinan Ateş suikastında bilirkişi raporu çıktı: Kurşunların kimin silahından çıktığı belirlendi40 izlenme
Özel’den bağımsız aday Şükrü Genç'e 'çekil' çağrısı: "Eğer bu partiye gönül verdiysen..."23 izlenme
TOKi, Kuşadası’nda 1.5 milyon m2 alanı imara açtı, betona boğacak!30 izlenme
Rusya: 'Mariupol'de Rusya'ya karşı direnişi sürdüren Azovstal çelik fabrikası tamamen boşaltıldı'58 izlenme
AKP'li Abdurrahman Kurt'tan TSK'ya kumpas itirafı 'Biz, ABD ve cemaat, askeri vesayeti beraber yıktık !'919 izlenme
Sedat Peker hastaneye kaldırıldı
Erdoğan yine 20 saniyede kendi kendini yalanladı !
Yaşar Okuyan'dan bomba sözler! 'Devlet Bahçeli MİT ajanı, O hep görevlidir!'
Turhan Çömez buğday mezarlığına girdi: “Türk çiftçisi açken onların buğdaylarını mezarlara gömmeye ne hakkınız var”