Son teknolojik sistemlere sahip 280 milyon dolar değerindeki 7. nesil Çağrı Bey sondaj gemisi, 180 kişilik mürettebatı ile Somali’ye uğurlandı. Çağrı Bey’e deniz korsanlarına karşı, donanmaya ait TCG Sancaktar, Gökova ve Bafra adlı 3 fırkateyn ile, Altan Korkut ve Sancar adlı 3 destek gemisi de eşlik ediyor. 7 gemi ile Somali’de petrol ve doğalgaz aramaya giderken 5 yıldır Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’a ise çıkamıyoruz.
LİBYA VE SOMALİ
Türkiye, Suriye, Libya, Somali, Venezuela, Türkmenistan, Nijer ile petrol ve doğalgaz araması konusunda faaliyette bulunuyor. Geçen hafta Libya’da ihaleye katılıp 2 deniz sahasında petrol ve doğal gaz arama hakkı elde edildi. Azerbaycan’da ŞafakAsiman sahasına da yüzde 30 ortak olduk. Pakistan’da 5, Kazakistan’da 3 sahada ruhsat alındı. İspanyol Repsol, ABD’li Chevron, Exxon Mobil ve ESSO Exploration şirketleri ile Karadeniz ve Akdeniz’deki alanlar için anlaşma imzaladı.
KIBRIS’A DÖNEMEDİK
Dünyanın birçok yerinde enerji faaliyetleri sürdürülürken, petrol ve doğalgaz aradığımız ve 2020’de çekildiğimiz Doğu Akdeniz’e ise dönemedik. Sondaj gemisi ve Kanlı Noel’deki Kıbrıs şehitleri Kutsi, Murat, Hakan, Mürüvvet adı verilen destek gemileri ile Doğu Akdeniz’e dönme planı da henüz hayata geçirilemedi. KKTC’ye ait münhasır ekonomik bölgede ruhsatlı parsellerde sondaj ve sismik faaliyete ara verildi. Güney Kıbrıs ise doğal gaz bulduğu bölgede Norveç, Katar ve ABD’li firmalar ile sondaj yapıyor.

Deniz YAVUZYILMAZ (CHP Genel Başkan yardımcısı): Chevron anlaşması ile Doğu Akdeniz’de hidrokarbon yatakları ABD kontrolüne geçiyor. Rumlar da bu parselleri Chevron’a teslim etti. Türkiye bölgeye sondaj ve sismik gemi ile Deniz Kuvvetlerine ait fırkateyn göndermeli.

UZUN YILLARDIR YOKUZ
Murat EMİR (CHP Grup Başkanvekili): Doğu Akdeniz’deki haklarımızı neredeyse tamamen kaybettik. Uzun yıllardır Doğu Akdeniz’de yokuz.
MAVİ VATAN GÜNDEMDEN DÜŞTÜ
Turhan ÇÖMEZ (İYİ Parti Grup Başkanvekili): Mavi Vatan gündemden düştü. Petrol ve doğal gaz aramalarına ara verdik. Doğu Akdeniz’e çıkmalıyız.
HAKKIMIZI ÇİĞNETMEDİK
Hulusi AKAR (Mili Savunma eski Bakanı): Nerede sismik araştırma yapılacak; nerede petrol, gaz aranacak hepsinin hesabı yapılıyor, kaybettiğimiz bir hak yok. Kıbrıs ve Ege’de haklarımızı çiğnetmedik.

Cem Gürdeniz
Mavi Vatan kavramının yaratıcısı emekli Tümamiral Cem Gürdeniz SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Türkiye’nin dış çeperde hidrokarbon faaliyetleri için Somali’de ve Libya’da olması doğru bir karardır. Ancak 17 Kasım 2020’den bu yana Doğu Akdeniz’de ekonomik varlığımız ile yokuz. Bölge, Güney Kıbrıs’ın insiyatifine bırakılamaz. Her şart ve ortamda Mavi Vatana sahip çıkmalıyız” dedi.
Sözcü
Sedat Peker'in iddiaları sonrası bakanlık koridorlarında Süleyman Soylu'yu zora sokacak fısıltılar!62 izlenme
İktidara Kanal İstanbul sorusu: Yabancılar ne kadar arazi aldı?105 izlenme
Yurttaş gırtlağına kadar borç batağında!113 izlenme
İsrail Gazze'de bir mahalleyi böyle yok etti...35 izlenme
Herkes Ne Olduğunu Anlamaya Çalışıyor... 83 milyon Fazla Pusula, Sayısı Bilinmeyen Yabancı Seçmen... Sandıkta Şüpheli Sorular...40 izlenme
Diyanet, 11 yıldır Atatürk'ü yok saymaya çalışıyor! 30 Ağustos için hazırlanan hutbede Atatürk yok!70 izlenme
İmamoğlu: İnancımı, dini ve milli duygularımı ölçecek adam anasının karnından doğmadı794 izlenme
AKP'li belediye başkanı, heyelanı basına haber verdi diye vatandaşa saldırdı, muhabirleri engellemeye çalıştı!45 izlenme
Hukukçulardan çok sert tepki! 'İktidar, kendi gibi olmayanlara 'defolsun gitsin' diyor'
Bin lirayı geçen doğalgaz faturası 2 bin liraya katlanacak
Erdoğan dün atama yapmıştı: Bugün 'acele kamulaştırma' geldi!
Güngören'de katledilen 17 yaşındaki Atlas'ın annesi: "Atlas’ım için adalet istiyorum. Oğlum her gün gittiği kafenin önünde caniler tarafından bıçaklandı. Sesimizin duyulmasını istiyorum"