Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerini açıklamasıyla Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) da bütçeye maliyeti belli oldu.
Sözcü'de yer alan habere göre, KKM’nin bütçeye maliyeti Ağustos'ta 15 milyar TL oldu. Önceki ay döviz kurlarındaki sert artışın etkisiyle Merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar Temmuz'da 23,3 milyar TL olmuştu.
KKM’deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı Mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak gerçekleşmiş, dolar/TL’deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL’lik ödemeler yapılmıştı.

Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise dolar/TL’deki artışın tekrar ivmelenmesi ve 18 seviyelerine geri dönmesiyle KKM’nin Hazine’ye olan maliyeti de artmaya devam etti.
Ağustos sonunda KKM’nin toplam maliyeti 75,6 milyar TL oldu
Aralık ayında yaşanan kur krizinin ardından hükümet kur korumalı mevduatı devreye alarak mudilerin yatırımlarını TL aracılığı ile bankada değerlendirmesine ve olası kur zararının Hazine aracılığı ile karşılanmasına ilişkin düzenleme getirmişti.
Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.
Öte yandan Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM'ye sunulan ek bütçe teklifi ile 1 trilyon 750 milyar lira olan merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1,08 trilyon TL artırılmıştı.
2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden bu gidere ilişkin 40 milyar TL ayrılmıştı. KKM’nin toplam maliyetinin haziranda 60,6 milyar TL’ye ulaşmasıyla yılın bitmesine 5 ay kala bütçede öngörülen rakamın aşıldığı görüldü.
Nagehan Alçı yeni Cumhurbaşkanlığı köşkünü "mütevazı" buldu!115 izlenme
Kaz Dağları'nda şantiyeye kilit vuruldu!424 izlenme
Yandaşlardan "Montrö'den çıkalım" açıklaması!111 izlenme
Bazı meslek gruplarına ‘peşin vergi’ geliyor34 izlenme
Antalya’da kimliği belirsiz kişiler, caretta caretta yuvasının kafesini yana kaydırıp üzerinde mangal yaktı!29 izlenme
Suriyeli sığınmacıdan CHP hakkında skandal sözler! 'AKP'ye hepimiz destek olmalıyız. CHP aleyhinde çalışmalıyız!'92 izlenme
CHP'li Yavuzyılmaz açıkladı: "İSKİ, İstanbullu’ya temiz su temin ettiği Sazlıdere Barajı için her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı’na '1 Milyon 536 Bin Dolar' ödeme yapıyor"17 izlenme
Salıcı: "Erdoğan Trump'a cevap veremiyor"190 izlenme