Günden güne artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı, dar gelirli vatandaşın ev alma ihtimalini de ortadan kaldırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı çalışan İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) araştırmasına göre, ortalama konut kredisinin aylık taksit tutarı 5 bin 884 lira 13 kuruş ile 6 bin 377 lira 92 kuruş arasında değişiyor. Bu ödeme yükü de aylık asgari ücretin 2.08 katı ile 2.25 katına denk geliyor. İPA tarafından hazırlanan “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul'da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu”, konut sahibi olmayan alt gelir grubundan haneler bakımından konuta erişimi zorlaştıran hususları ortaya koydu.
Araştırmaya göre; yüksek birim maliyetleri, yüksek faizler ve enflasyon sebebiyle ortaya çıkan ödeme yükü ev sahibi olamamanın önündeki en büyük engel. 17 Eylül 2021 tarihleri arasında 647 İstanbullu ile yapılan araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 28'i kiralık konutlarda, 62'si ise mülkiyetine sahip olduğu konutlarda yaşıyor.

KİRALAR DA YÜKSEK
Ev sahibi ve kiracılardan oluşan katılımcıların yüzde 95.1'i İstanbul'daki genel kira fiyatlarını yüksek bulurken, kirada oturan katılımcıların yüzde 41.4'ünün koronavirüs salgını ile başlayan dönemde kirasını ödeyemediği veya aksattığı görüldü. Son 1 senede evini değiştirenler dışarıda tutulduğunda İstanbul'da ortalama kira bin 541 TL iken, bu dönemde kiralık ev tutanların ortalama kirasının yüzde 66 artışla 2 bin 561 TL olduğu ortaya çıktı.
■ İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, attığı tweette “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in gerçek enflasyon rakamlarını milletten gizlediğini gözler önüne serdi. İstanbul'da yaşam maliyeti bir yılda yüzde 50.18 arttı” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/asgariucretlikirayamahkum6811653/
Yine Metro Turizm yine taciz skandalı!1731 izlenme
RTE, hakkında FETÖ'den '30 yıla kadar hapsi istenen' AKP'li Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a kendi eliyle ödül verdi !160 izlenme
'Ülkü Ocakları Başkanı' istedi: Valilik İlkay Akkaya'nın konserini yasakladı!29 izlenme
HKP'den Hilmi Güler, Fahrettin Altun ve eşi Fatmanur Altun hakkında suç duyurusu!178 izlenme
Gördüğünüz gibi AKP'de bir tane bile FETÖ'cü yok !196 izlenme
Türkiye'de at ve eşek eti skandalı!223 izlenme
Semih Kaya Fatih Terim Fonu'ndaki tüm gerçekleri anlattı! Seçil Erzan ne teklif etti?49 izlenme
CHP öğrencilere kolaylık sağlamak istedi, AKP reddetti!197 izlenme