AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak Türkiye'nin doğurganlık hızına ilişkin konuştu. Keşir, doğurganlık oranlarının artırılmasına ilişkin tepki çeken bir açıklama yaparak şunları söyledi:
"Konuyu çalışanlar bilir doğurganlık hızında iki kritik eşik var. Birincisi; doğurganlık hızı 2,1 eşiğine düştüğü zaman nüfus durağanlaşıyor hatta yaşlanıyor demek. Bir başka kritik eşik de 1,9. Eğer doğurganlık hızı 1,9'a düştüyse artık geri döndürülemez bir eşikteyiz demektir. Bu rakamları neden veriyorum çünkü Türkiye'nin doğurganlık hızı 2023 itibarıyla 1,51 oldu. Bununla beraber bir rakam daha vereceğim.
İngiltere'nin bazıları için çok önemli olduğunu biliyorum o yüzden İngiltere'den örnek vereceğim. İngiltere'nin üç çocuktan bir çocuğa düşmesi 112 yılı almış ama Türkiye'nin üç çocuktan 1,5 çocuğa düşüşü ne yazık ki 32 yılda gerçekleşti. Bu da son derece önemli bir veri."
Türkiye'de kadınların istedikleri çocuk sayısından daha düşük doğum sayısına sahip olduğunu belirten Keşir, "Bir başka konu da 40 yaş üstü kadınlara soruluyor; kaç çocuk sahibisiniz, imkanınız olsa kaç çocuk sahibi olmak isterdiniz diye. Kadınların yüzde 60'ı istedikleri çocuktan daha az çocuğa sahip olduklarını söylüyorlar. Yani imkanları olsa kadınların yüzde 60'ı sahip oldukları çocuktan daha fazla çocuk doğurmak istiyor. Bu da bizim politikalarımızın temelini oluşturuyor" dedi.
Sözcü
Antalya yabancıların eline geçiyor! 46 bin konut satıldı57 izlenme
21 şirket kapı duvar telefonlar açılmıyor! "Ev sahibi yapma" vaadiyle toplanan 601 milyon TL ne olacak?84 izlenme
Antalya’da bedava halı ve paspas için birbirlerini ezdiler !150 izlenme
Umut da bitti para da: Milli Piyango bileti satışlarında tarihin en kötü günleri yaşanıyor!21 izlenme
TUSİAD başkanı bombaladı: Ekonomik tabloyu tek kelimeyle özetledi!46 izlenme
Bir çocuğun ölümüne neden olmuştu: Fatma Zehra Kınık'ın davasında kritik gelişme!34 izlenme
Mansur Yavaş, İmamoğlu soruşturmasına tepki gösterdi: "Ekrem İmamoğlu'yla iki gündür konuşuyoruz, sonuna kadar birlikteyiz"29 izlenme
Erdoğan'a bir şok daha! Son anket: Halkın yüzde 57'si istiyor!82 izlenme
Ukrayna’dan 4 günde Türkiye’ye ulaşan vatandaşlardan çarpıcı sözler: "Arkadaşlarımızın arabalarını ezip geçtiler"
Emekli zam beklerken ücretsiz ulaşım hakkından da oldu: 65 yaş üzeri ücretsiz ulaşıma kısıtlama kararı
Asgari ücret iki ayda mum gibi eridi: Kayıp bakın kaç TL'ye ulaştı?
MHP’den ‘askıda ekmek’ yanıtı: Ekonomi batakta değilmiş!