Enflasyonun 20 yılın zirvesine çıkması ile TL’nin de alım gücü eriyince tedavüldeki en büyük banknot olan 200 lira da “cık” oldu.
TL’den 6 sıfır atılmasıyla birlikte “güçlü TL” dönemi başlamış, 1 liranın, 1 dolara eşitlenebileceği ifade edilir olmuştu.
Ancak özellikle son birkaç yılda yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olarak hızla değer yitirdi.
BUGÜN 11.7 DOLAR EDİYOR
200 liralık banknotun tedavüle girdiği 1 Ocak 2009’da dolar 1.5944 liraydı. O dönem 200 liranın dolar karşılığı 125.4 dolar ederken, aradan geçen 13 yılda fark hayli açıldı.
Bugün 200 lira, ortalama 17.00 TL’de seyreden kurla ancak 11.76 dolara karşılık geliyor.
Tedavüle girdiği yılda 200 liranın doldurduğu sepeti bugün neredeyse 5 katı, yani yaklaşık 1.000 lirayla ancak doldurmak mümkün olabiliyor.
Merkez Bankası’nın alım gücü karşılaştırmasıyla yapılan hesaplamaya göre, 200 lira ile 2009 yılındaki gibi alışveriş için tam 997.7 lira harcamak gerekiyor.
Yani aradaki fark 797.7 lirayı buluyor. Değer kaybına bir örnek daha vermek gerekirse; 2009’da altının gramı 41.5 liraydı ve 4.8 gram altın alınabiliyordu.
Bugün ise bir gram altın almak için 1000 lira ödemek gerekiyor.
İşsizlik rakamları açıklandı! Bir yılda 1 milyon 116 bin kişi daha işsiz kaldı63 izlenme
İsrail, Gazze'de 8 binden fazla çocuğu öldürdü30 izlenme
Sigaraya büyük zam!53 izlenme
Düzce’de selin maddi bilançosu: 100 bina yıkıldı, 1687 çiftçi zarar gördü36 izlenme
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi26 izlenme
İmamoğlu: Biz geldikten sonra araçların markaları değiştirilmiş297 izlenme
Gençlerin seçim anketinde CHP'den AKP'ye devasa fark10 izlenme
AKP'li vekil Yerlikaya ve Tunç'tan istedi! ‘3 belediyeye daha kayyum atanabilir’ iddiası24 izlenme
Vatandaşın isyanı: ‘Makarna tüketiminin yan etkileri. Seçtiği liderin ismini bile bilmeyenlerin ülkeyi getirdiği son nokta’
Öldürülen iki teröristin üzerinden çıkan cephane görüntülendi
Devletin helikopteri AKP düğününün emrine amade!
Erdoğan'ın eski doktorundan flaş ifadeler! "Asıl çöküş seçimden sonra"