Sözcü'nün ekim ayı başında gündeme getirdiği ve 3.3 milyon kişiye gönderilen ehacizlerde ikinci dalga dün başlatıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için ehaciz yapıldı.
Bu sefer 1.5 milyondan fazla kişiyi kapsayan ehaciz sonrası, vatandaşlar hem paralarını çekmek hem de borç ödemek için bankalara akın etti.
Ekim ayında yapılan ehacizlere göre yapılan bu son işlemlerin kapsamı da genişletildi. Şu an çalışsın veya çalışmasın, hesapta bakiye olsun ya da olmasın ehaciz gönderiliyor. Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte, KYK borcu olup henüz çalışmayanların da hesaplarına ehaciz işlemi yapıldı.
Edinilen bilgilere göre ehaciz işlemi, sadece borçlu için değil, o kişinin yakını veya iş ortakları için de ilk defa yapıldı. Konuyu değerlendiren Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, şöyle konuştu: “Anonim şirketlerde vergi borcundan ‘kanuni temsilci' olan yönetim kurulu, limited şirketlerde şirket müdürü ile müdür olmayan ortak hissesi oranında sorumlu.
Buna rağmen, elektronik haciz uygulamalarında şirketlerin sorumlularını ticaret sicil gazetesinden tespit edip işlem yapmak yerine, şirketlerle ilgili imza sirkülerlerinde adı geçen çalışanlara da ehaciz uygulaması yapılıyor.”
Ekonomik krizin etkisi ile vergi mükelleflerinin vergi ve sigorta primlerini ödeyemediklerini ifade eden Türkmen, “Ciddi bir nakit açığı yaşayan Hazine, bu alacakların tahsili için 6183 sayılı Kanun'daki bütün tahsil yollarını deniyor.
Mükelleflerin parası olduğu halde ödemediğini düşünüyor. Ama yanılıyor. Şu anda aylık gecikme zammı oranı yüzde 2, daha 1.5 ay önce aylık yüzde 2.5'ti. Hiçbir basiretli tüccar, parası olduğu halde banka faizlerinin 10 puan yukarısına borçlanmayı tercih etmez” dedi.
Bütçe açığı, Türkiye ekonomisi için önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Daha önce 2019 için 80.6 milyar olarak hedeflenen bütçe açığı, Merkez Bankası'ndan aktarılan kaynaklara rağmen Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) 125 milyar lira olarak revize edildi.
2020 yılında 138 milyar lira olarak öngörülen açık, 2021'de 157 milyar, 2022'de ise 160 milyar lira olacak. Bütçe açığı büyüdükçe hükümet vergileri ve hacizleri artırıyor.
İzlanda'da yanardağ patlaması! Bir gecede 400 deprem oldu41 izlenme
Pfizer/BioNTech aşısını olan 24 kişi öldü! Soruşturma başlatıldı!46 izlenme
22 konteyner Avrupa'nın kapısından döndü: İhracatta büyük kriz17 izlenme
Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelmişti: AKP milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'ndan lüks yat açıklaması34 izlenme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Fatih Terim 29'uncu mağdur oldu27 izlenme
Kolin İnşaat'a büyük kıyak! Aldığı ihaleyi duyanlar küçük dilini yuttu34 izlenme
Devlet en büyük kiracı oldu: 901 milyon TL!123 izlenme
Fatih Erbakan, hazine arazisine külliye yapan Suriyeli tarikat liderini ziyaret edip elini öptü31 izlenme