Geçim sıkıntısındaki emeklinin maaşı, emeklilik başvuru sürecindeki usulüne uygun olmayan işlemler sebebiyle riske girebilir. Sosyal Güvenlik kurumu tarafından yapılan çağrıyla emeklilere eDevlet üzerinden hizmet dökümleri kontrol etmeleri önerildi. Geçmiş dönemlerden bu yana yapılan denetimlerde uygunsuzluk bulunan 206 bin emeklinin maaşı kesilirken, bu sene hızlandırılan işlemlerle birlikte 130 bin emeklinin durumlarının 'Ş' harfiyle, 'şüpheli' olarak işaretlendiği öğrenildi.
YAPAY ZEKA TESPİT EDİYOR
Son dönemde SGK tarafından kullanılmaya başlanan yapay zeka destekli uygulamalar aracılığıyla emeklilerin geçmişe dönük çalışma verileri kontrol ediliyor. Şirketlerin çalışan geçmişlerinin taranmasıyla ortaya çıkan sonuçlar eDevlet'teki hizmet dökümünde görülebiliyor. Eğer şüpheli bir işlem varsa 'Ş' harfi ile belirtilen vatandaşların emekli maaşı tehlikeye giriyor.

TEBLİGAT GELEN 3 GÜN İÇİNDE BAŞVURMALI
SGK'nın adreslere gönderdiği tebligatın ulaştığı emeklilerin 3 gün içinde tebligatta belirtilen adrese giderek savunma yapması gerekiyor. Sahte sigortalılık ya da çalışma hayatındaki usulsüzlükler nedeniyle şüphe çeken emeklilerin maaşları gerekli savunmanın yapılması halinde durdurulabiliyor.
TEKRAR PRİM ÖDEMELERİ GEREKEBİLİR
Maaşı kesilen emeklilerin şüpheli bulunan ve sistemden silinen prim günlerini yeniden ödemesi gerekiyor. Ayrıca emekli adaylarını da ilgilendiren bu durum henüz emekli olmamış kişilerin de prim günlerinin silinerek tekrar ödeme yapmaları gereksinimini ortaya çıkarabiliyor.
Sözcü
En düşük emekli maaşı için 2 zam senaryosu masada8 izlenme
Halit Ergenç bir kez daha Atatürk’ü canlandıracak503 izlenme
Atatürk fotoğrafıyla yaptığı hareket infial yaratmıştı Gözaltına alındı42 izlenme
CHP'li Ağbaba, Meclis'te ateş püskürmüştü: AKP'li Osman Gökçek'ten '600 milyon liralık ev' yanıtı25 izlenme
Trabzon’da iktidar eliyle çevre felaketi yaşanıyor159 izlenme
Ortaokul kantininde harem-selamlık!776 izlenme
Üç kişi gözaltında; ifadeleri çileden çıkarttı! Yangınların çıkış nedenlerine çıldırmamak elde değil27 izlenme
Dünyada buğday krizi yaşanırken Türkiye’de peş peşe buğday tarlaları yanıyor! Bu da mı tesadüf?53 izlenme