Yumurta üretiminde artan yem, nakliye ve enerji maliyetleri fiyatlara rekor artış olarak yansıdı.
Birkaç hafta önce 30 lira civarında satılan yumurtanın kolisi geçtiğimiz günlerde 50 liraları gördü. Ucuzluk marketlerde orta boy yumurtanın fiyatı 46,5 lirayla 47,5 lira arasında değişirken bir zam daha geldi.
Diyarbakır’da da yumurta fiyatlarına zam yapılarak 30’luk yumurta kolisi 60 lirayı buldu. Zarar ettiklerini söyleyen üretici, fiyatın 70 liraya çıkması gerektiğini söylüyor.
Diyarbakır’da yumurta işletmeciliği yapan Vehbi Yalın, yumurta üretim maliyetlerinin ciddi oranda arttığını ve üreticilerin zararda olduğunu söyledi. Artan maliyetlere dikkat çeken Yalın, fiyatın 6070 lira bandına gelmesi gerektiğini söyledi.
Yalın “Şu anki fiyatlara göre bile üretici hala zararda. Beyaz yumurtanın perakende satış fiyatı 5560 bandında. Kahverengi yumurta ise şu an piyasada yok. Kahverengi yumurtanın fiyatı da 5 TL daha fazla. Aslında yumurta fiyatları üretim fazlalığından dolayı çok geri kalmıştı. Şu anki maliyetlerle satış fiyatları birbirini kurtarmıyor, üretici hala zararda” dedi.
‘ÜRETİCİYİ İFLASA GÖTÜRDÜ’
“Yaz sezonu iş yok ve üretim fazlalığından dolayı yumurta para etmiyor” diyen Yalın “Birçok tavukçu zararda olduğu için üretimini kapattı, tavuklarını kesti. Piyasada mal daralınca fiyatlar olması gereken seviyeye geldi. Ama bu fiyatlar da yetersiz, yeni bir zam gelmesi lazım. Çünkü bu fiyatlarla üreticinin ayakta kalma şansı zayıf. Fiyatların düşük olması üreticiyi iflasa götürdü. Yüzde 3040 zarar var. Bütün üreticiler borç altında. Bu fiyatların üstüne biraz daha gelmesi lazım ki üretici ayakta kalabilsin. Yumurtanın kolisinin perakendede 6070 TL bandında satılması lazım ki, üreticiyi kurtarsın” şeklinde konuştu.
Yeniçağ
Uluslararası kuruluştan çarpıcı rapor: İşçi haklarında en alt ligdeyiz35 izlenme
Eren Erdem davasında flaş gelişme! İşte o hakimin şerhi!175 izlenme
Bira zammı renkli fiyat listesi çıktı! İşte ÖTV zammı sonrası güncel tablo77 izlenme
AKP ‘son kozlarını’ oynuyor: Seçime saatler kala vatandaşa ücretsiz domates dağıttılar53 izlenme
Gözaltına alınan Tanju Özcan’ın ifadesi ortaya çıktı28 izlenme
AKP'nin ultra lüks 'Gönül Davası!'72 izlenme
Yılmaz Özdil’den AKP’li başkana fotoğraflı tepki: "Kocaeli belediye başkanının özlediği tablo bu mu?"70 izlenme
Narin davasında yumrukla susturulan kadın ilk kez konuştu: O sözlerle ne anlatmak istedi?32 izlenme
Faik Öztrak'tan Erdoğan'a: "Madem düşürme kabiliyetin vardı enflasyonu yüzde 19'lardan yüzde 107'ye neden çıkardın?"
Öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini engelleyen rektör üniversiteye eş, dost, akraba doldurmuş!
Kılıçdaroğlu 'Erdoğan sıfırlamayı iyi bilir' dedi, yayın yasağı geldi
Hani çivi bile çakılmayacaktı? Salda Gölü'nde kıyıdan 500 metre geriye ahşap üniteler yerleştirildi!