Mimarlar Odası Ankara Şubesi, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki doğa harikası Kapadokya'da GöremeOrtahisar arasında hukuksal süreç yaşanan yol nedeniyle tahribatın büyüdüğüne dikkat çekti.
Mimarlar çok sayıda peri bacası, manastır ve şapelde derin çatlaklar oluştuğunu, vadilere hafriyatlar döküldüğünü, oteller ve eğlence parkıyla 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanının hızla betonlaştırıldığını bildirdi.
“BU YIKIMIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK”
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı Kapadokya'da yapılan yol nedeniyle Unesco Dünya Mirası zarar görecek demiştik, şimdi yaşanan tahribat bilimi devre dışı bırakan ‘ben bilirimci' mantığın yarattığı afettir. Telafisi mümkün olmayan zararlar veriliyor. Yolun kullanımı acilen durdurulmalıdır” dedi. Candan şunları kaydetti:
“DEĞERLER YOK EDİLİYOR”
– Kapadokya'da GöremeOrtahisar arasında devam eden yol çalışmalarının Kapadokya'yı katledeceği konusunda daha önce defalarca uyarılarda bulunmuş, bu durumu alanda yaptığımız tespitlerde gözlemlemiştik. Ne yazık ki bölgeden gelen yeni bilgiler, fotoğraflar ve videolar da haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu Kapadokya'da kültür varlıkları yol oldu.
– Kapadokya'nın yok edilmesine karşı açtığımız dava süreçleri devam ederken hukuksuz bir şekilde yapılan yol ile Kapadokya'nın değerleri yok ediliyor. Kapadokya'da ağır iş makineleriyle tarih ve kültür katliamı yapılan bölgede, tahribat büyüyor. OrtahisarGöreme yolunun kullanımı ve genişletilmesi nedeniyle çok sayıda peri bacası, şapel ve manastır yok olmak üzere. Temsilcilerimiz bölgede an be an süreci takip ediyor görselliyor. Fotoğraflar ve videolarda pek çok peri bacasında derin çatlakların oluştuğu apaçık görülüyor.
– OrtahisarGöreme yolunun Göreme müze yolu kavşağına yakın noktasındaki manastır yerleşkesi içinde yer alan yemekhanede de yeni çatlaklar oluşmuş durumda. Ağır iş makinalarının yarattığı titreşim, tur otobüsleri ve ağır tonajlı tırlar geçtikçe çatlaklı yapılardaki peribacalarının yıkılma süreci hızlanacaktır. Yol kullanımı acilen durdurulmalıdır.
“BAKANLIK İVEDİLİKLE DURDURMALI”
– UNESCO Dünya Miras Listesi'nde, 1. derecede Arkeolojik ve Uzmanlar yol çalışmalarının tahribataerozyona neden olacağı bilimsel ve teknik raporlara dayandırılmadan yol yapım kararı alarak, Kapadokya'nın katline sebep olmuştur. Meslek odaları olarak defalarca uyarılarda peribacalarına, yeraltı yapılarına, kilise ve manastırlara zarar vereceğini, peri bacalarının oluşumunu olumsuz etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Kapadokya’da telafisi mümkün olmayan zararlar veriliyor. Kültür Bakanlığı yol kullanımını ivedilikle durdurmalıdır.
Sözcü
Bu videoyu izleyen herkes başkanlığa #HAYIR diyor !4784 izlenme
Kanal İstanbul rantı büyüyor: Milyarlık Kooperetif!28 izlenme
Çorlu’daki tren faciası sonrası yargılanması istenmişti: Yönetici olduğu şirkete Hatay’dan 1 milyar liralık ihale verildi26 izlenme
FOX haber spikeri Gülbin Tosun, patlamanın ardından yaptığı yayında izleyenleri çileden çıkardı.24 izlenme
AKP’li ismin oğluna ‘müdürlük’ zinciri: Her kurumda bir koltuk14 izlenme
Teğmenleri eğiten komutanlara yapılan suçlamalar 'pes' dedirtti23 izlenme
Bağlar Belediyesi’nde bulunan bankamatik memuru işten çıkarıldı!105 izlenme
Türkiye Yüzyılı’nın istatistiği: Türkler Suriyelileri de Afganları da geride bıraktı, birinci sıraya çıktı26 izlenme