CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AnkaraKayseri Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşımış ihalenin istisna olması gereken pazarlık usulüyle yapılmamasının gerekçesini sormuştu.
Önergeyi yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ihalenin gerçekleşmeden önce hangi firmalara verileceği yönündeki iddialarla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yanıtında, YHT hattı işinin uygun koşullarda kredi ile sağlanması gerekliliği nedeniyle YerköyKayseri Yüksek Hızlı Tren hattının pazarlık yöntemiyle ihale edildiği belirtildi. Yanıtta; YHT hattının altyapı, üstyapı, elektromekanik, telekomünikasyon, sinyalizasyon gibi özellik arz eden işlerinin de bulunduğu ifade edildi.
CHP’li Akın, Bakanlığın cevabına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“İhale mevzuatını neredeyse 200 defa değiştiren iktidar, istisna olması pazarlık usulünü artık esas yöntem haline getirdi. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlarda kullanılması gereken 21B maddesinde düzenlen pazarlık yöntemi artık neredeyse bütün altyapı ihalelerinde kullanılıyor. Son olarak Ulaştırma Bakanlığı; YerköyKayseri YHT ihalesinde bu yöntemin kullanılmasının gerekçesi ise uygun koşullarda kredi sağlanması olarak açıklanıyor. Yani artık ‘uygun koşullarda kredi sağlanmasını’ bile doğal afet kapsamında sokmuş durumda. Son dönemde pazarlık usulüyle yapılan pek çok ihale rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle yargı tarafından iptal edilmeye başlandı. Sayıştay’ın da uygun koşullar oluşmadan kullanıldığına yönelik tespitleri var. İktidar ise kapalı kapılar ardında kamuoyundan gizli bir şekilde bu yöntemi kullanmayı çok seviyor”
halktv.com.tr
Cengiz Holding yargı kararını beklemeden Kaz Dağları'nda ağaç kıyımına başladı28 izlenme
Diyanet’i sarsan olay: İmamlar imamları dolandırdı21 izlenme
Şener Üşümezsoy çok sinirlendi: 'Yahu yeter be' diyerek stüdyoyu terk etti92 izlenme
Volkan Konak’ın ölümünde ihmal var mı? Sahnede ilk müdahaleyi yapan doktor konuştu34 izlenme
İstanbul kıyılarına düşen İHA'nın benzeri Ordu'da görüldü! Kamikaze dronu olduğu iddia edilmişti12 izlenme
Yuh artık! Odatv'ye katli vacip diyen müftüye değil Deniz Çakır'a soruşturma açıldı!142 izlenme
‘Şeref sözü: Yerli otomobil 2022’de seri üretime geçsin, TKP’ye üye olur tek yol devrim diye slogan atarım’252 izlenme
Kartalkaya hakkında soruşturulmasına izin verilmemişti: CHP'li Yavuzyılmaz'dan o Bakan Yardımcısı hakkında flaş iddia18 izlenme
Türkiye İsveç ve Finlandiya'ya NATO vizesi verdi, Fatih Portakal Erdoğan'ın eski konuşmalarını yayınladı! "İstenen 30 teröriste ne oldu?"
Türkler işsiz gezerken Afrikalılar kendilerine pazar kurdu: Fatih'te bir hanın alt katını kapattılar
Abdüllatif Şener’in oğluna Mustafa Şentop’tan kıyak
23 Nisan kutlamasında çocuğu tekmelemişti: Belediyedeki işine son verildi