Buna göre, Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 artarak 22,7 milyar dolara çıktı. İthalat ise yüzde 156 artışla 30,9 milyar dolar oldu.
2022 OcakMart dönem aralığında ise, ihracat yüzde 20,8 artışla 60 milyar 288 milyon dolar, ithalat yüzde 42,1 artışla 86 milyar 681 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış ticaret açığı Mart ayında yıllık yüzde 76 artışla 8,2 milyar dolara yükselmiş oldu.
Şubat'ta dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 135,5 artışla 7,88 milyar dolara çıkmıştı.
Sözcü'de yer alan habere göre Muş, söz konusu ithalat rakamında enerji ithalatının önemli bir yer tuttuğunu aktardı.
Enerji ithalatı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 156 artarak 8,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Yılın ilk üç ayını kapsayan 2022 OcakMart döneminde ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 188 artarak 25 milyar dolar enerji faturası ödendi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “2022 OcakMart döneminde bir önceki yılın aynı döneminde göre gerçekleşen 25.7 milyar dolarlık ithalat artışının 16.3 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğalgaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin mart ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla; Almanya yüzde 13,7 oranında artışla 1 milyar 904 milyon dolar, ABD yüzde 25,6 oranında artışla 1 milyar 561 milyon dolar ve İtalya yüzde 30,5 oranında artışla 1 milyar 276 milyon dolar oldu.
Mart ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler ise sırasıyla; Rusya yüzde 62,1 oranında artışla 4 milyar 112 milyon dolar, Çin yüzde 28,7 oranında artışla 3 milyar 617 milyon dolar ve Almanya yüzde 0,5 oranında artışla 2 milyar 243 milyon dolar oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı yüzde 52,4 şeklinde gerçekleşti.
Ankara saldırısından sonra kafalara takılan gariplikler68 izlenme
Ankara lobisi: CHP, Altı Masa adayının 2 Mart'ta belirlenmesini istiyor26 izlenme
Mansur Yavaş, 'Ankara'ya operasyon olacak mı?' sorularına ateş püskürdü16 izlenme
Kiraların yüzde 200 arttığı kente ev sahiplerinden ilginç talep36 izlenme
Emekliler sonunda isyan etti: "Yaiamak mümkün değil!"48 izlenme
Bahçeli'ye zor soru: "154 kişiyi öldürecek misiniz?"42 izlenme
Emekli düzenlemesi Genel Kurul'a geliyor: Zam farkı ne zaman yansıyacak?41 izlenme
Ekonomist Muratoğlu: Esas patlama Ağustos sonunda yaşanacak1507 izlenme