AKP iktidarının tartışmalı bir kararla 2011 yılında kapattığı aşı üretim merkezi Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü yerine yeni bir aşı üretim merkezi kuruluyor.
Sağlık Bakanlığı Turkovac’tan sonra yerli aşı ve biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi için planlanan merkezin yapım işini ihale etti.
Sözcü'de yer alan habere göre, yaklaşık maliyeti 175 milyon 767 bin 857 lira 72 kuruş olarak hesaplanan, “Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi 1. Etap Yapımı” ihalesi Kamu İhale Kanunu’nun 21b Pazarlık usulüne göre yapıldı.
21b Pazarlık usulünün verdiği imkanla ihale ilanı yayınlanmadı. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen şirketler özel olarak davet edildi. 19 Ocak’ta yapıldığı açıklanan ihalede toplam 3 firma teklif sundu.
İhale 149 milyon 800 bin TL’ye YDA İnşaat’a verildi. 16 Şubat’ta imzalanan sözleşmeye göre projenin 25 Şubat’ta başlaması 365 gün sürmesi ve 24 Şubat 2023 günü tamamlanması öngörüldü.

50 BİN METREKARE KAPALI ALAN
Cumhuriyetin ilk yıllarında ilk Sağlık Bakanı Doktor Refik Saydam tarafından kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde aşı üretimi 1998’de durdurulmuştu. 2011 yılında kapatılan Enstitü, corona virüsü salgını sürecinde yeniden tartışma konusu oldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, yeni üretim merkezinin Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında, 50 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet vereceği duyurulmuştu.
Bakanlık kaynakları, “HıfzıssıhhaTürkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi” ismiyle faaliyet göstermesi planlanan merkezde, aşı ve biyoteknolojik ürünler geliştirilip üretileceğini açıkladı.
KAMU İHALELERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
YDA'nın son yıllarda üstlendiği bazı kamu projeleri şöyle:
Dalaman Havalimanı, Manisa Şehir Hastanesi, Konya Karatay Şehir Hastanesi, Kayseri Şehir Hastanesi, Diyarbakır Havalimanı Emergency Pisti, Yozgat Havalimanı Altyapı, AnkaraSivas Hızlı Tren Projesi, İstanbul Finans Merkezi Halk Bank Kuleleri, HAVELSAN Teknoloji Kampüsü Projesi, Aselsan Rehis Gölbaşı Tesisleri Etap 2 Projesi
Türkiye tarımda Suriye’ye muhtaç!146 izlenme
Erdoğan'ın İstanbullu seçmen korkusu116 izlenme
Özgür Özel 'Arkadaşımız avukatı olmadan ifadeye götürülmüş' demişti: O ismin kim olduğu ortaya çıktı23 izlenme
Arapça sorulan soruya tercüman istemişti: Ali Erbaş’ın Arapça’dan sonra Fransızca da bilmediği ortaya çıktı42 izlenme
AKP yöneticisiyken savcı ve hakim olan 90 kişinin listesi!703 izlenme
''Eviniz daha güvenli'' diyen doktora saldırı!79 izlenme
Tayyip Erdoğan kadınları aşağılarken, Emine Erdoğan gülümsüyor !833 izlenme
İşte AKP yüzyılı: Diyarbakır’da 200 liralık çek içim metrelerce kuyruk!44 izlenme
DİSK “Gelirde, vergide adalet, insanca yaşanılacak ücret” talebiyle İstanbul Kartal'dan Ankara’ya yürüyüş başlattı
İmamoğlu adliyeye götürülürken 'araç arızalandı denilerek' döndürüldü! SEGBİS'le katıldı
Kamunun zararı 2 trilyon liradan fazla!
75 milyonluk ihalede fesat iddiası! Kamu zararı tek tek tespit edildi