Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal, asgari ücretin 4 bin 253 liraya çıkarılmasının ardından bazı işverenlerin çalışanları ile pazarlık yaptığını ve yeni asgari ücreti uygulamadıklarını söyleyerek, ceza ve denetimlerin caydırıcı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
Son dönemde Denizli’de bu yönde şikâyetlerin arttığını, işverenin çalışanın banka hesabına yatırdığı maaşından 1000 lirasını geri getirmesini istediğini söyleyen Varal, “Bu durum sadece Denizli'de değil tüm Türkiye'de yaşanıyor. Çalışana baskı yapılıyor. İşsiz kalma endişesi yaşayan çalışanlar da mecbur kalıyor” diye konuştu.
Çalışanların maaşları yattıktan sonra bir kısmını ertesi gün çalıştıkları firmanın muhasebesine teslim ettiklerini belirten Varal, “Bazı işverenler yeni asgari ücreti uygulamayacaklarını, isterlerse daha düşük ücretle çalışabileceklerini aksi halde işten çıkarılacaklarını bildirdiler. İşsiz kalmaktan korkan işçiler bu duruma razı oldu. Yasal olarak paralar bankaya yatırılıyor. Yani kayıtlara geçiyor. Ancak işçi ücretin bir bölümünü ertesi gün muhasebeye teslim ediyor” dedi.
İş Kanunu’na göre, maaşların asgari ücretin altında ödenmesi durumunda her işçi için işverene 125 TL cezai yaptırım uygulandığını söyleyen Varal, şöyle devam etti:
“Bu rakam caydırıcılıktan uzak ve komiktir. Ceza denetimlerinin sıklaştırılması ve caydırıcılığı artırılmalıdır. Bu ödemeler haklı fesih nedenidir.”
Sözcü
Gökan Zeybek anlattı: "Belgrad Ormanı'nın tahliyesi ile ne planlanıyor?"33 izlenme
İstanbul'da diriye de ölüye de yer kalmadı: Mezarlıklarda doluluk oranı tavan yaptı, 131 mezarlıkta defin işlemi yapılamıyor45 izlenme
AKP'li belediyedeki yolsuzlukları sürekli gündeme getiren Gazeteci Sinan Aygül'e saldırı anları ortaya çıktı!50 izlenme
Almanya'dan sonra ABD televizyonları da Erdoğan'la alay etti !1944 izlenme
Lokanta ve restoranlarda fiyat listesi zorunluluğu başladı37 izlenme
İmamoğlu’ndan Hürriyet’e sert tepki: Ayıptır, yazıktır, günahtır! Utanın! Düzeltin kendinizi!172 izlenme
İYİ Parti'den Öcalan'ın çağrısına siyah pankartlı tepki: "Unutmayacağız unutturmayacağız. Şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz"18 izlenme
Dünyaca ünlü kompozitörden Atatürk’e beste135 izlenme
Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelen Zehra Taşkesenlioğlu 'Hayatının mihengine 6.666 ayet-i kerimeyi almaya gayret eden biriyim'
Erdoğan söyledi, TOKİ harekete geçti... Bu güzelliğe göz göre göre kıyacaklar!
AKP’liler Meclisteki mangalda ciğer dışında neler yediler? Emeklilere, asgari ücretlilere yok kendilerine gelince ‘löp et’ var
AKP seçmeni de isyan etti: "CHP emekli maaşlarını yükseltelim dedi, bir tanesi el kaldırmadı. Günahımı verirsem namerdim"