Cengiz Holding, ülkenin birçok noktasında projelerini devam ettiriyor. Cengiz Holding bünyesinde yer alan şirketlerle Kaz Dağlarından Artvin’e, Artvin’den Muğla’ya kadar rant sağlayan şirkete bağlı Cengiz Elektrik, Kuzey Ormanları’nın bir bileşeni olan Istrancalar’ın Kırıklareli’nde kalan kısmında rüzgâr enerji santralı (RES) projesini hayata geçirmek istiyor. Merkez ve Kofçaz’ın dört köyünü etkileyecek olan projeyle birlikte bölgeye rüzgar türbini kurulacak.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Cengiz Elektrik, ilk olarak 2023 yılında 33 türbin dikmeyi amaçladı fakat Geçitağzı RES projesi hakkında alınan kurum görüşleri ve halkın katılımı toplantısı sonrasında bu sayı 19’a indirildi. Söz konusu kararın ardından şirketin projesine kurumlardan tekrar olumsuz görüş gelirken proje 15 türbine indi. Bu şekilde kurulacak olan türbin platformlarının yaklaşık 8 bin 300 metrekarelik alanı kaplayacağı bildirilirken türbinler arasındaki bağlantıyı sağlamak için orman içerisinde ortalama 15 bin 800 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde yeni yol açılması değerlendiriliyor.
Yeni açılacak yollar, ekskavatör yardımıyla sıyrılarak hazırlanacak. Diğer taraftan, söz konusu çalışmalar sırasında ne kadar ağaç kesileceği henüz belli değil. Şirketin 2 milyar 730 milyon TL harcayacağı proje için, Ankara’da bulunan inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) 26 Mayıs günü toplanacak. Burada yapılacak olan toplantının sonrasında proje için hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu son halini alacak.

Projeyle ilgili halkın katılım toplantısı 2022 yılında yapılırken burada konuşan Kula köyü muhtarı, “Öncelikle projeye karşıyız. Ormanlarımıza ve yaban hayata zarar verileceğini düşünüyoruz. Ekolojik denge bozulacaktır. Proje alanının ormanlık alanlar dışında bir yerde yapılması uygun olacaktır” ifadelerini kullandı. Doku Derneği yönetim kurulu başkanı ise “Yerleşim yerlerine yakınlığı nedeniyle yer seçiminin hatalı olduğunu düşünüyorum. Projeye itiraz gerekçelerini yazılı olarak da sunacağım” açıklamasında bulundu.
halktv.com.tr
Kaynak:Cumhuriyet
Ara Güler hayatını kaybetti67 izlenme
‘Deprem vergileri nerede’ sorusuna AKP’den tepki çeken yanıt!49 izlenme
Suriye'deki camilerde cuma hutbelerinde Türkiye hedef alındı: Türk düşmanlığı camilere sıçradı24 izlenme
Sigaraya bir zam daha21 izlenme
Türkçe öğretmeni Ayşegül Seyhan, Öğretmenler Günü öncesinde yaşadıkları zorlukları anlattı: "Ülke açısından da öğretmenlik açısından da mesleğim açısından da öyle gelecek umudum yok ki…"5 izlenme
İngiltere’de doktorlar ve pratisyen hekimler “ilk kez” birlikte grevde23 izlenme
Her yıl biraz daha geriliyoruz: Türkiye 180 ülke arasında 159. oldu!14 izlenme
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ın Suriyeli isyanına soruşturma!484 izlenme
Die Welt: Berlin'de 10 bin kişi Erdoğan'ı protesto etmek için sokağa çıkacak!
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: "Maalesef Narin’in diş kalıp örneği alınamadı çünkü dişler dökülmüştü"
Almanya’da pasaport krizi büyüyor: Türkler gider ama dönemez!
Emekli bayram ikramiyesi ve maaşlar ne zaman ödenecek?