Ekonomik kriz yüzünden geçim şartlarının her geçen gün zorlaşması hükümete yakınlığıyla bilinen MemurSen'i bile isyan ettirdi.
Artan döviz kuru ve enflasyon yüzünden memurun alım gücünün düştüğünü, dayanma eşiğinin iyice zayıfladığını bildiren MemurSen, hükümetten patronlara verildiği gibi memura da destek paketi verilmesini, ‘kamu görevlileri emek/hizmet teşvik paketi' açılmasını istedi.
MemurSen sürpriz çıkışını, MemurSen Başkanı Ali Yalçın yerine Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul'un imzasını taşıyan açıklamayla yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın döviz kurundaki artışın halkı etkilemediğine ilişkin sözlerinin aksine MemurSen, açıklamasının büyük bölümünde döviz artışının yıkıcı etkilerine dikkat çekti.
Ekonominin içinde bulunduğu durumdan memurlardan işçilere kadar herkesin olumsuz etkilendiğine işaret eden MemurSen, açıklamasında şu tespitlerde bulundu:
ŞUNU HERKES KABUL ETSİN!
* Kur, enflasyon ve faiz tarafındaki olumsuz seyir, emek tarafının bütçesine zarar veriyor. Şunu herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekir ki; artan kur, enflasyon, faiz, emtia fiyatları reel kayıp üretiyor. Memurun gelir rakamları sabit, gider rakamları ise sürekli yükseliyor ve bu durum kamu görevlilerinin alım gücünü, dayanma eşiğini sürekli aşağıya çekiyor.
DOLAR VE ALTIN UÇTU
* Sendikalarımızın uyarıları kulak ardı edilerek açıklanan toplu sözleşmenin resmi gazete yayımlandığı Ağustos 2019'da 5.82 TL olan dolar, 2020 Kasım ayında 8.53 TL'ye yükselmiştir. Dolar bu süre zarfında yüzde 46.56 artmıştır. Aynı dönemde gram altın 250 TL'den 527 TL'ye yükselerek yüzde 110 artış göstermiştir.
* Ekonomik dengelenme, ekonomik büyüme, sosyal maliyeti düşürme devletin emek tarafının payını artırmasıyla sağlanabilir. Ekonomik parametrelerdeki olumsuzluğu gidermenin yolu, emek tarafını desteklemekten ve bütçeden aldıkları payı yükseltmekten geçer.
DEVLET CÜSSESİNİ GÖSTERSİN
* Alım gücü düşen memurların sorunlarını çözmek için devlet cüssesini göstermeli, bütçesini kullanmalı. Yani, enflasyona karşı koruma, kura karşı sığınak, faize karşı dayanak olmak için kamu görevlilerinin maaşlarına, ücretlerine ve diğer kalemlerine hesap makinesinin artı tuşuyla, çarpı tuşuyla destek olmalı, katsayıları, göstergeleri artırmalıdır.
BİZİM MAAŞLARI DA GÜNCELLEYİN
* Enflasyon, büyüme, dolar, kur, faiz tahminleri güncellenirken kamu görevlilerinin maaş tutarları, harcırah rakamları, ek ödeme katsayıları, fazla çalışma, yan ödeme kalemleri, zam ve tazminatlara ilişkin oran, katsayı ve göstergeleri de güncellemek, yükseltmek, adil paylaşımın çizgisine doğru yukarı çekmek gerekir.
CHP'den Muharrem İnce'nin açıklamalarına yanıt68 izlenme
Mansur Yavaş’ın kendilerine destek olacağını öğrenen özel halk otobüsü şoförlerinden belediye önünde davul ve zurnalı teşekkür!44 izlenme
Ekmeği 3 lira ucuza almak için sırada beklemesi sorun değil ama ekmeğin gecikmesi sorun!29 izlenme
6 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İstiklal Caddesi'nde yeni önlemler alındı!33 izlenme
Rusya Devlet Televizyonu: "3’üncü Dünya Savaşı başladı"47 izlenme
'İmzacı delegelere baskı mı yapılıyor?'336 izlenme
AKP'li Savcı Sayan 'İstanbul'da belediye başkanı da inşallah Ağrı'yı örnek alır. Ekmeği daha da aşağı indirmek için çaba sarf eder' deyince sosyal medyanın diline düştü! 'Bu hesapla Ağrı batar!'47 izlenme
Cezaevinde 5 yıl yatan PKK'lı terörist Meclis kürsüsüne çıkartıldı8 izlenme
Amasya Belediyesi'ndeki 'torpilli' çalışan bakanlığa 'tarnsfer' olmuş!
CHP'li Engin Altay, Erdoğan’ın kafasındaki YSK hinliğini açıkladı !
Oğlunun düğününde eşini öldürmüştü! Cani kocanın iç çamaşırından servet çıktı
Berkin Elvan'ın annesine polisten skandal sözler! 'Ben mi öldürdüm, iyi yapmışım o zaman'