Ülke genelinde güncellenen arsa rayiç bedellerine yönelik tartışmalar sürüyor. Dünyaca ünlü turizm beldesi Muğla’nın Bodrum ilçesinde rayiç bedellerde yaşanan fahiş artışlar vatandaşı isyan ettirdi. Dağın başında tarlası bulunan mülk sahiplerine dahi milyonluk vergiler gelmesi gündemde.
Rayiç bedellerdeki artışlar taktir komisyonlarında belirlenirken, konu Bodrum Belediye Meclis Toplantısı’nda da tepkilere neden oldu. Bodrumlu bir vatandaş denize 3 kilometre uzaklıktaki arazi için 2 milyon 400 bin TL emlak vergisi çıkabileceğini belirterek, “Boş arsaların vergilendirilmesinde 6 birim, konutlarda da 2 birim artış yapılarak boş arsasına milyonlarca lira vergi veren vatandaş ne yapmalı? Örneğin 21 dönüm, yüzde 5 imarlı arsası olan vatandaşımız 15 milyon TL vergi verecek. Bu vatandaşa ‘Arsanı sat, kurtul’ mesajı mı” diye sordu. Öte yandan CHP’li Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise rayiç bedellerin gözden geçirilebileceğini söyledi.
‘SATIN’ MESAJI MI?
SÖZCÜ’ye konuşan Gümüşlük Belediyesi eski başkanı Mehmet Tire de “Emlak rayiç bedelleri dağın başındaki yolsuz arsada bile yüzde 900 arttı. Köylünün bu bedelleri ödemesi imkansız. Bu bedellerle devlet vatandaşa, ‘Satın, sürgüne gidin’ diyor. Hukuki yollara başvurmaktan başka çaremiz yok” dedi. Bodrum’un eski belediye başkanlarından CHP’li Mehmet Ülküm ise “Artışlar burada kalmayacak. Her yıl ilan edilecek yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış yapılarak dördüncü (2029) yıla varılacak. 2025’ten 2026 yılına geçerken Bodrum’da ne oldu da bu kadar yüksek değer artışları var? Yeniden değerleme oranları belli, enflasyon belli” dedi.

Mehmet Ülküm
Bodrum’un eski belediye başkanlarından CHP’li Mehmet Ülküm, “En büyük sıkıntı, ‘arsa sayılacak parsellenmemiş araziler’de çıkacak. Ekilmeye uygun olmayan, onlarca dönüm boş arazilere gelecek emlak vergileri insanları üzecek. Bu kapsamda 73.170 metrekare taşlık, kayalık, makilik bir alan, parsellenmemiş arazi, arsa sayılacak. Arsa olarak vergilenerek ve 2026’da arsa olarak ödenmesi gereken emlak vergisi 2 milyon 195 bin lirayı bulacak. Bu, 4 yıl, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artarak devam edecek. Atadan, dededen miras yolu ile gelen bu araziyi mirasçılar satsınlar mı? Çünkü bu vergiyi ödeme şansları hiç yok” dedi.

Ümran Özdemir
Evli ve iki çocuk annesi, emekli Ümran Özdemir (48) dedesinden miras kalan dağın başındaki arsanın rayiç bedelinde fahiş artışlar olduğunu söyledi. “Emekli maaşım 16 bin, tarla rayiç bedeli 350 bin. Metrekare değeri 2.345 TL’den 40 bin TL’ye çıktı. Deniz yok, yol yok, bildiğin taşlık tarla. Dedemden miras kalmıştı, miras kaldığına sevinemedik bile. Bu rakamları ödememiz mümkün değil” dedi. “Bu tarladan gelir elde etmiyoruz. Ben dağın başındaki arazime bu parayı nasıl ödeyeceğim” diye soran Özdemir, “Bu kadar kişi, bu kadar davayı nasıl açacak? Dava parasını, bilirkişi harçlarını bu insanlar nasıl ödeyecek? O zaman belediye avukatlarımızı tahsis etsin” diye konuştu.
Sözcü
Diyanet'ten avukat Feyza Altun'a suç duyurusu28 izlenme
İmamoğlu ve CHP’li belediyeler dosyasında 'örgütlü suç' tartışması: İzin ve tek merkez çabası mı?3 izlenme
İstanbul'da dev askeri alan rezerv alan ilan edildi: Hani askeri bölgeler imara açılmayacaktı?48 izlenme
Vatandaş maske bulamazken, RTE Amerika'ya envai çeşit yardım gönderiyor !107 izlenme
TRT’nin harcamaları ‘ticari sır’mış!52 izlenme
Müsavat Dervişoğlu'nun korumaları gazetecilere saldırdı23 izlenme
Ankara’da 7’si muhtar 150 kişi AKP'den istifa etti, CHP'ye geçti31 izlenme
Seçil Erzan'ı mahkemeye getiren araç kaza yaptı32 izlenme
2 can gittikten sonra kabloyu yerin altına almak akıllarına yeni geldi!
“Ezanı ıslıkladılar” yalanına AKP’liler de tepki gösterdi!
Depremde 15 kişiye mezar olmuştu! Kamu görevlilerinden skandal savunma: "Denetim yükümlülüğümüz yok"
Mutfak ekibinin o hatası 78 kişinin canına mal oldu!