İzmir'in Torbalı İlçesi'nde tarım arazisine olan zeytinlik, üzüm bağları ve meyve bahçelerinin tam ortasına yapılmak istenen mermer ocağına karşı tepki gösteren Torbalı köylüleri, "Eğer bu ocak buraya açılırsa en verimli topraklar mahvolacak. Sularımız kirlenecek... Bizim her şeyimiz, canımız, ciğerimiz bu topraklar. Bu doğa katliamına dur diyeceğiz. Yoksa çoluğumuz çocuğumuz yarın bize küfredecek" dedi.
ÇED süreci başlatıldı
İzmir'in en önemli tarım merkezlerinden Torbalı'nın Yazıbaşı Mahallesi'nde bir firmanın açmak istediği mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Yazıbaşı'nın Keldağı Mevkii'ne kurulması planlanan mermer ocağının 94 yıl işletileceği ve verimli tarımsal araziden toplam 111 milyon metreküp malzeme çıkarılacağı öne sürüldü.
ÇED sürecinde zorunluğu olduğu için bölgeye giden firma temsilcilerinin Yazıbaşı köylüleri ile yaptığı bilgilendirme toplantısı, tepkiler üzerine yarım kaldı. Köylülerin tepkisinin ardından firma bünyesinde çalışan çevre mühendisleri toplantıyı terk etti. Köylüler ise çevreci avukatlardan oluşan bir heyetle birlikte mermer ocağı yapılması düşünülen alanda keşif yaptı.
Tepkisini dile getiren Yazıbaşı köylülerinden Bahadır Bulut, "Mermer ocağı tam Keldağı tepesinin üzerine kondurulmak isteniyor. Buraları, köyümüzün kuzey rüzgarlarını aldığı, dere yataklarının kuyularının beslendiği, su yataklarının bulunduğu, binlerce dönüm zeytinliğin, üzüm bağlarının, meyve bahçelerinin bulunduğu, 50 hane köylünün yaşadığı, Yazıbaşı'nın en verimli topraklarının olduğu yerler.. Ege'nin en kaliteli zeytinyağlarının çıktığı yerler" dedi.
Yaşadıkları topraklara mermer ocağı açılırsa, Yazıbaşı'nın en verimli toprakları mahvolacağına dikkat çeken Bulut şöyle devam etti:
"Dere yataklarımız, kuyularımız buradan besleniyor. Bizim her şeyimiz canımız ciğerimiz bu topraklar. Onun için buraya maden ocağı yapılmasını istemiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Eğer bu ocak buraya yapılırsa bu bir doğa katliamıdır. Buna dur demek için buradayız. İnşallah buna dur diyeceğiz. Sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Yoksa çoluğumuz çocuğumuz yarın bize küfredecek. Niye buna izin verdiniz diyecek. Onun için şimdiden bunun önlemini alıyoruz. Bu zeytin ağaçları, bu tabiat hepimizin."
ANKA
https://halktv.com.tr/verimlitarimarazisinemermerocagiisyanettirdi448792h
Reynmen, Çakal ve Barış Murat Yağcı'nın uyuşturucu testi sonuçları çıktı!18 izlenme
AKP'li isim 7 yılda 260 ihale aldı!46 izlenme
Doğal gaz faturalarında yeni dönem Nisan'da başlıyor11 izlenme
Yenidoğan çetesi şüphelileri arasında AKP'li Prof. Dr. Fetin Rüştü Yıldız da var32 izlenme
Suriyeli mülteci, bir çiftin gizlice çektiği görüntülerini ve Türk Lirası'nı yaktığı videoyu yayınladı!70 izlenme
'Gazetecileri de alıp gelmişsiniz, size şov yaptırtmam' diyen AKP’li başkana AKP’li kadından tokat gibi cevap !240 izlenme
İlahiyatçı bozuntusundan, Kurtuluş Savaşı dönemine alçakça iftira ! ‘Camileri genelev yaptılar !’1694 izlenme
Adıyaman'da muhtarlardan CHP'li Engin Özkoç'a tehdit!453 izlenme