Ekonomik krizin gölgesinde girilen 2026 yılında, mutfak tüpü fiyatları rekor üzerine rekor kırıyor. 1 Ocak itibarıyla 1175 liradan satılan 12 kilogramlık mutfak tüpü; Şubat ve Mart aylarındaki artışların ardından, Nisan ayında gelen son zamla birlikte 1440 liraya yükseldi. Sadece dört ay içerisinde yaşanan 265 liralık bu devasa fark, dar gelirli vatandaşın bütçesinde onarılmaz bir delik açtı.
Mutfaktaki temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen vatandaşlar, çareyi tüketimi kısmakta arıyor. NOW Haber mikrofonlarına konuşan bir vatandaş, içine düştükleri çaresizliği şu sözlerle özetliyor:
"Bazen hiç yemek yapmıyoruz korkudan. Kim gidiyor? Yetiştiremiyoruz. Bir korku var; tüp bittiği zaman para nerede bulup tüp alacağız?"
Tüketim alışkanlıklarının zorunlu olarak değiştiğini belirten bir başka vatandaş ise, "Haftada bir tane tüp değiştiren, şu an iki haftaya çıkarıyor. Adam neredeyse evde çay bile yapmıyor artık, yemek yapmıyor" ifadelerini kullanıyor.
Geçim derdinin geldiği son noktayı ise başka bir vatandaş, "Alamadığım için, dolduramadığım için öyle kısıyorum işte" diyerek özetliyor.
Fiyat artışları sadece tüketiciyi değil, satış yapan bayileri de vurdu. Müşterinin alım gücünün tükenmesiyle birlikte esnaf, fiyat etiketlerini güncellemekten hicap duyuyor. Bir tüp bayisi, piyasadaki tıkanıklığı şu sözlerle anlatıyor:
"Biz de inanın ki satarken biz de zorlanıyoruz, utanıyoruz yani fiyat söylerken utanıyorum. Vatandaş ödemekte zorlanıyor ve veresiye teklif eden çok."
Zam yağmuru sadece büyük mutfak tüpleriyle sınırlı kalmadı. Dar gelirlinin ve öğrencinin "can simidi" olan piknik tüpü de lüks kategorisine girdi. Mart ayında 275 liraya çıkan piknik tüpü, Nisan zammıyla birlikte 300 lira sınırına dayandı. Vatandaşlar, "Bugün aldığını yarın yerine koyamıyorsun" diyerek süreklilik arz eden zamlara tepki gösterirken; sadece tüpün değil, o tüpün üzerinde kaynayan tencerenin içini doldurmanın da imkansızlaştığını "Sadece tüple bitmiyor ki, her şeye zam geliyor." sözleriyle vurguluyor.
“Aldığın abur cubur kadar zam yapsan yeter”29 izlenme
Elektrik ve doğalgaza bir zam daha geliyor!330 izlenme
Son ankette çarpıcı sonuçlar! AKP ve MHP bu defa ne yapacak?60 izlenme
CHP'li Adıgüzel'den açıklama: ''İktidar, Cengiz İnşaat'ın vergilerini düzenli olarak sıfırlıyor''88 izlenme
Google’dan büyük küstahlık... Atatürk'e 'eski Cumhurbaşkanı', Washington'a 'kurucu'27 izlenme
Almanya'da zorla 2 haftalık izne çıkartılan Türk'ün şaşkınlığı46 izlenme
Irak’taki ABD askeri üssüne saldırı38 izlenme
CHP'li Ali Şeker: 'Osmangazi Köprüsü'nden ambulanslar bile 236 TL ödeyerek geçiyor!'37 izlenme
Kayıp Narin hakkında şok iddia: Araçta baygın halde yatıyordu, üzerinde battaniye vardı
İYİ Parti'den çok konuşulacak video! 'Zampiyonlar Ligi'
Devletin köprüsü tüccarın senedi
Gurbetçiler ekonominin kötü olmasından memnun! 'Türkiye'de zenginiz, tamamen gelsem milyonerim!'