Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik ve doğalgaz faturalarının geçen iki yılın kullanım bedeli üzerinden ortalama bir fiyat alınarak kesileceğini açıklamıştı. Mart, nisan ve mayıs ayının faturaları milyonlarca aboneye bu şekilde kesilecek. Mart ayı faturasını alan kimi aboneler ise kendilerine yüksek bedelden fatura kesildiğini düşünüyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, ortalama faturaların yüksek olmasıyla ilgili Sozcu.com.tr’ye konuştu. Koçal, “Vatandaşlara ‘evde kal' dedik. Evde kalınca faturalar da yükselecekti. Her haneye faturalar gelmeye başlaması ile hanelerden yükselen yüksek fatura çığlıkları beraberinde gelmektedir. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bu ay gelen faturaların yüksekliğinden şikayetçi” dedi.
Yüksek faturalarla ilgili şikayet geldiğini ifade eden Koçal, “Kıyaslama yolu ile faturanın karantina altında olmayan risk taşımayan bölgelerde geldiği yönünde şikayetler geliyor. EPDK ‘riskli ve karantina bölgesi dışında faturalarınızı kontrol edin kıyaslama yolu ile gelen fatura olur ise kuruma dilekçe verin” diyor.
Koçal sözlerine şöyle devam etti: Uygulamayı çıkaran EPDK, ancak denetimi yapan onlar değil. Bu işte menfaat elde eden kesimi yine halk denetleyecek ya da hakkını arayacak. Böyle bir yöntem olamaz. Devlet vatandaşını korumak zorunda, yasal düzenlemeleri ona göre yapmak zorundadır.
Nitekim Anayasanın 172 maddesi de devlete tüketicileri koruma görevini vermiştir. Ancak riskli bölge dışında olmasına rağmen durumu fark etmeyen vatandaşlar olacak. Onların hakkı yenmiş olacak. Devlet bunu nasıl engelleyecek?
Türkiye genelinde bazı bölgelerde ortalama faturalandırma sonrasında dağıtım personellerimnin faturaları apartmanlara bıraktığını belirten Koçal, “Kıyaslama yolu ile kesilen faturalar bazı yerlerde konutlara şirketlerin personeli tarafından dağıtılıyor. Dağıtım yapan kişi konuta girişine kadar gelebiliyor ise sayacı da okuyabilir. Burada dağıtım şirketlerinin lehine onlara maddi menfaat sağlayacak bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu uygulama ile güçsüz olan tüketici yerine güçlü olan şirketler korunmaktadır.” dedi.
Faturasının yüksek geldiğini düşünen vatandaşların neler yapması gerektiğini de anlatan Koçal, “Mutlaka ilgili kuruma itiraz etsinler, bu itirazlarını ilgili kurumun web sayfası üzerinden veya eposta ile yapabilirler. İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler, Tüketici hakem heyetleri büyükşehir statüsünde olan illerde kaymakamlık binalarında, diğer illerde ise Ticaret İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat eDevlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir. Şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarında konulmasın gerekir.” ifadelerini kullandı. Tüketici Hakem Heyetleri 30 Nisan’a kadar faaliyetlerine ara vermişti.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/vatandaskabarikelektrikfaturasindansikayetci5760962/
Kılıçdaroğlu için ağır ithamda bulunan Süleyman Soylu’ya CHP’den çok sert yanıt!52 izlenme
'Metro hattı zaten tamamlanmıştı' diyen AKP'li Tevfik Göksu’ya, Tayyip Erdoğan'dan kapak! 'Sen var ya sen'111 izlenme
Bu Topraklarda Mustafa Kemal'ler Asla Yenilmez !322 izlenme
AKP’li belediye taşınmazların satışa çıkardı!51 izlenme
Muharrem İnce'yi karşılayan SoloTürk'ün gösterileri iptal edildi!261 izlenme
Mehmet Şimşek’in harcamalara karışmamasının perde arkası ortaya çıktı! Ekonomi yazarı Erdal Sağlam ‘sessize alındı’ diyerek açıkladı26 izlenme
Saray iktidarı yurttaşı açlığa mahkum etti! Açlık sınırı artık 2.584 TL!37 izlenme
Kadıköy'de 2 erkeği ulu orta ilişkiye girerken görüntüleyen genç isyan etti: Dayı ayıp değil mi?55 izlenme
Kamyoncular zam ve ceza kıskacında
Son seçim anketi tüm dengeleri altüst etti! "Muhalefet iktidara öyle bir fark attı ki seçimi yeniletmek asla istemez
Rus oligark Kremlin’i yerden yere vurdu: "Ayık kafayla kalkamayan generaller…"
Türkiye’deki birçok hastaneyi yaptı: Yarım asrı deviren inşaat devi çöküşün eşiğinde!