Bir yıldır ürettiği sütü zararına satan süt üreticisi, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ süt fiyatlarını artırmasının ardından bir nebze de olsa rahatlamıştı ancak yem fiyatlarına yapılan yeni zamlar bu sevince gölge düşürdü.
Tire Süt Kooperatifi’nden yapılan açıklamada, “Çiğ Süt fiyatının 3.2 TL'den 4.7'ye çıkarılmasının açıklandığı günün ertesine yemlere fahiş zamlar gelmesi üreticiyi çileden çıkardı” denildi.
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Üretici çaresizlikten ineklerini kesimi kesime göndermeye başlamıştı ki, bakanlığımızın açıkladığı fiyat ile bir nebze rahatlamıştık. Ancak daha ertesi sabahı uygulanan beklenmedik yem zammı ile şok olduk. Sevincimiz ve umudumuz 3 gün sürdü. Yine başa döndük” dedi.
Marketlerde bir litre sütün fiyatı 9 liraya dayanırken, üreticiden alınan bir litre süt 3 lira 20 kuruş idi.
Gıda Komitesi’nin toplanmasının ardından hafta başına USK tarafından yapılan açıklamada, 3 lira 20 kuruş olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatının yüzde 46.8 artırılarak 4 lira 70 kuruşa çıkarıldığı duyurulmuştu.
Ancak 8 Aralık’ta uygulanmaya başlayacak yeni referans fiyatlarına sıra gelmeden hayvancılıktaki önemli girdilerden yeme yeni bir zam geldi.
Üretim modelleriyle ülke geneline örnek gösterilen Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Eskiyörük, “2 ekim 2021’den bugüne 2 aylık süreçte yeme ortalama yüzde 48 zam yapıldı” dedi.
Şimdi tekrar gelen zammın dövizdeki artışla alakası olmadığını ve hammadde stokçularının durumdan rant elde çabası olduğunu düşünüyorum” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 20202021 Ekim aralığında süt fiyatları yüzde 37 zamlanarak 7 liraya dayanmıştı. Bu fiyat marketlerde 89 liraya kadar çıkıyor. Girdi maliyetlerindeki yeni artışlar ise vatandaşa yeni zamlar olarak yansıyor.
Bu şartlar altında çiftçinin üretemeyeceğine, vatandaşın da tüketemeyeceğine vurgu yapan Mahmut Eskiyörük, Türkiye tarımının uçurumun eşiğine getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Seyirci kalındığı takdirde tarımda yaşanan sıkıntıların tüm sektörleri etkileyeceğine değinen Eskiyörük, şöyle devam etti:
“Kısır döngü sürekli devam ediyor. Bu zamların tüketiciye yansıması da katlanarak büyüyor.
Baktığınızda son bir yılda üreticinin girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 80 civarında artış oldu.
Ambalaj malzemelerinde ise yüzde 100'ün üzerinde artış oldu. Üretici zarar ediyor, tüketici de raftaki fiyatlarla evine yeterince süt ve süt ürünleri alamıyor.
Derhal önlem alınmazsa ülkemiz büyük bir kaosa sürüklenecek. Yangın daha da büyüyecek ve söndürmek imkansız hale gelecek. Çünkü tarımdaki kriz her sektörü vuracak ve Türk Tarımı yıkılırsa geleceğimiz bitecek. Biz üreticiler, bakanlığımızın gereken müdahaleyi yarın geç olmadan yapmasını bekliyoruz.”
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/sutureticisiciledenciktisevincimizucgunsurdu6802994/
Bakan Koca açıkladı: 5.862 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.392.963’e, can kaybı da 24.161’e yükseldi!46 izlenme
Eskişehir'de 200 bine yakın ağaç kesilecek!125 izlenme
İnsanlar aftan değil barıştan ölmüş50 izlenme
Dört dönem AKP'ye oy verdiğini söyleyen vatandaş böyle isyan etti! 'Erdoğan dinlensin, oyum Akşener'e'45 izlenme
Kaz Dağları'nda şantiyeye kilit vuruldu!457 izlenme
Foça felaketi yaşarken Cumhurbaşkanı danışmanı yardım çağrısı ile alay etti! "Abla belediyeyi arasana"22 izlenme
Boğaziçi kayyumundan utanmaz 'kamera' savunması! "Gizli de olsa alkol tüketiyorlar, istismara uğrayan öğrencilerimiz oluyor"37 izlenme
Kamu Emekçileri Sendikası: “Bulgar levası bile TL’den daha değerli”56 izlenme
Candaş Tolga Işık yalanladı: AKP'li sayfaların bir İmamoğlu iftirası daha erken söndü
AKP’li Başkan, MHP’li çalışanlara yoldan geçen araçları saydırdı…
TRT çalışanlarında ‘ince korku’: Hedefte olmak üzücü, tedirginiz
Halil Konakçı'dan Hz.Aişe hakkında tartışmalı sözler: 'İster 9 yaşında ister 19 yaşında evlensin benim için hiçbir mahsuru yok'