Van Semt Pazarı'nda pazarcılar da vatandaş da ekonomik sıkıntılar ve alım gücünün düşmesinden dert yandı. Bir pazarcı, "Balık satıyorum. Geçen sene ile bu sene arasında dünya kadar fark var. Geçen sene 15 kasa balık satıyordum. şimdi 2 kasa balık satamıyorum. Bu piyasa düzelmez" dedi. Bir vatandaş ise "Hiçbir şey alamadan geri gideceğiz. Yapacak bir şey yok. Piyasa geçen seneye göre yüzde 100 fark ediyor. Bir turp, bir roka aldım. Alamadığım onlarca ürün kaldı" ifadelerini kullandı.
Van'da semt pazarı esnafı da alışveriş yapmaya gelen vatandaş da artan fiyatlardan dert yandı. İşsizlik ve düşük gelir seviyesinden dolayı vatandaşlar temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çekerken, vatandaşın ucuz ve taze ürünlere ulaşabildiği yerler olarak bilinen pazarlarda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor.
"Bazıları günlük evine ekmek götüremiyor"
Van Semt Pazarlar Derneği Başkanı Mehmet Emin Ari, şunları söyledi:
"Piyasa maalesef çok durgun. İnsanlar mağdur. Bazıları günlük evine ekmek götüremiyor. Gerçekten durum vahim yani bizim hayat şartlarını da biliyorsunuz. Hayat şartları gerçekten olumsuz etkiliyor insanları. Halkı da etkiliyor, esnafı da etkiliyor. Mağduruz yani. Her sene geçen seneyi ardından kalan seneyi arattırıyor. Gerçekten her sene bir önceki seneyi arattırıyor. Onun için mağduruz yani bu yetkililerin de bizimle beraber bunlara bir çözüm, bir çare bulmasını istiyoruz. Bu gidiş de düzelmez, mümkün değil. Daha gittikçe kötüye gidiyor. Bizim beklentimiz 5 yılda bir insanlar gelip bize selam vermesin. Söz verip seçimden sonra gidip kendi koltuklarında rahat oturuyorlarsa biz onların vicdanlarına bırakıyoruz. Öyle rahat koltukta oturmasınlar. Bu halkta seçim üzeri geliyorsun, yalvar yakar oy istiyorsunuz. Seçim bitiyor. Hiçbir tane yetkili bulamıyoruz pazarda. Onun için biz gerçekten çok sıkıntılıyız."
"Geçen seneye göre bu sene daha çok pahalı"
Pazara alışveriş için gelen vatandaşlar ise şunları söyledi:
-Piyasa çok durgun, bu millete para yok ki. Bir kilo patlıcan alabildim. Piyasa gittikçe bozuluyor. Hiç düzelmez keşke düzelseydi.
-Piyasa her şeyde pahalıdır. Mazot pahayılsa her şeyde pahalıdır, inşallah düzelir.
-Piyasa durgun, perişandır millet. Sabahtan beri, pazardayım hiçbir şey alamadım. Öyle gide gide ben nerede ucuz bulursam orada alırım. Elimde hiçbir şey yok. Vallahi bu gidişe gittikçe batıyoruz. Ben emekli oldum. Bin 20 lira para alırdım. 6 nüfustu. Sigara da içiyordum. Sigarayı da bıraktım. Şimdi 16 bin küsur para alıyorum. İnan ki yetmiyor. Bak sigara içiyordum 6 nüfusa bakıyordum param da artıyordu. Sigarayı da her şeyi bıraktım. İki kişiyiz ancak ay sonunu getirebiliyorum ancak yetiyor."
-Piyasa kötü. Ne olacak? Yani hiçbir şey alamadan geri gideceğiz. Yapacak bir şey yok. Piyasa geçen seneye göre yüzde 100 fark ediyor. Bir turp, bir roka aldım. Alamadığım onlarca ürün kaldı.
-Perişan olduk. Ne tatlı gidiyor ne yeşillik, hiçbir şey gitmiyor. Ne olacak? Halimiz böyle olsa vallahi böyle gitse düzelmez. Geçinemiyoruz. Neyle geçinelim? Alışveriş yok, pazar durmuş, bir evde herkes de çalışsa geçinemiyor. Çocuklara nasıl bakayım 5 nüfusum var. Harçlık bile veremiyorum. Kendime bile bakamıyorum çocuklara nasıl bakayım?
-Piyasa çok pahalıdır. Allah yardım etsin. Olan alıyor olmayan da yanıyor. Vallahi ben biraz işte turp alıyorum. Sebze aldım. Geçen seneye göre bu sene daha çok pahalı. Geçen sene biz 100 lira getirirdik ama bu sene yok. Bu sene çok pahalı.
"Ayakta duracak gücümüz kalmadı"
Pazarcılar ise şunları söyledi:
-Zaten hiç iş yok, bu sene geçen seneye göre yarı yarıya iş düşmüş. Ayakta duracak gücümüz kalmadı.
-Piyasa sıfır. Ekonomi durumu yok, perişanız. Kapalı pazara gitmek istemiyoruz. Orada hiç iş yok. Balık satıyorum. Geçen sene ile bu sene arasında dünya kadar fark var. Geçen sene 15 kasa balık satıyordum. şimdi 2 kasa balık satamıyorum. Bu piyasa düzelmez. Ekonominin biraz kalkması lazım. Ekonomi yok, millet perişan.
Halk TV
Kaynak: ANKA
Atatürkçü subaylar tasfiye ediliyor
Satacaklar mı? Tutacaklar mı? Türk Telekom’la ilgili bilmeniz gereken 4 şey
Prof. Şener Üşümezsoy son noktayı koydu! Beklenen büyük İstanbul depremi efsanesi bitti mi?
Seçimde oy kullanacak Suriyeli sayısı belli oldu!
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, Türkiye'nin 'iflasını' işaret etti "Tamamen bilim dışı politikaların sonucu iflas olasılığı..."
Çevik Bir ve Çetin Doğan dahil 14 isim hakkında tutuklama kararı!
Uzman isim Cem Garipoğlu’nun mezarının açılmasında yapılacakları tek tek sıraladı
Boğazdaki yalılar zengin Dubai, Katar ve Kuveytlilere satıldı!
'9 FETÖ’cünün ismini verdim biri İbrahim Şahin diğeri Nureddin Nebati'
Elektriğe de zam geldi!
Türkiye'nin durumu bundan daha güzel anlatılamazdı !
Halkbank'taki dolandırıcılık davasındaki 'M.G'nin Muammer Güler olduğu ortaya çıktı!
Avrupalı siyasetçilerden İmamoğlu'nun tutuklanmasına ilk tepkiler
Yok Böyle Bir Zekâ !!! Büyük Balık Nasıl Avlanır Hep Birlikte İzliyoruz !...