DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu.
Van İl Seçim Kurulu, AKP Van Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas'ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti.
Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas'a verilmesine karar verdi.
Zeydan'ın avukatı Mahsuni Karaman ise, böylesi bir durumun cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekerek, "Son verilen karar yok hükmündedir. Zeydan’ın bugün mazbatasını alması gerekiyor, vermemeleri halinde gerekli hukuki süreci başlatacağız. Şimdiden hazırlıklarımızı yaptık. Fakat bütün bunlar önceden kurguladığını gösteriyor. Diğer tüm DEM Belediye eş başkan ve meclis üyeleri içinde önümüzdeki süreçte kurgulanmış bulanların devreye girmesi ihtimali var" dedi.
Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise şunları dedi:
"Abdullah Zeydan ile ilgili olarak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 04.04.2023 tarihinde verilen ek karar ile memnu (yasaklanmış) hakların iadesine karar verildiği, karara karşı temyiz yoluna başvurulmadığından kesinleştiği; yasanın öngördüğü kanun yolunun temyiz kanun yolu olduğu ve bu husus kararda açıkça gösterilmesine karşın 29.03.2024 tarihinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yazısı gerekçe gösterilerek yasal olarak öngörülmeyen biçimde önceki kararın ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir. Temyiz yolu açık olduğundan bu keyfi karar kesinleşmemiştir. Bu nedenle uygulanamazdır. Bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı durmak öncelikle tüm hukukçuların görevidir."
DEM Parti'den söz konusu karara yönelik açıklama geldi. Yapılan açıklamada karar itiraz edileceği bildirildi.
Açıklama şu şekilde:
"Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile partimizin büyük bir farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatayı AKP adayına verme kararını reddediyoruz. Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır.
Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti.
Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz.
Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir."
AKP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas, seçim öncesi yaptığı bir konuşmasında "Benim bu kent ile ilgili çokça hayalim, projem ve çalışmam var. Ama asla niyetim ikinci seçilip kayyum olarak atanmak, kayyum olmak değil. Ben bu kentte kayyum olmak istemiyorum. Başkan olarak seçilip sorunları çözmek istiyorum" demişti.
Cumhuriyet
Hakan Ateş’in 188 sayfalık ifadesi dosyada: “Seçil Erzan’ın topladığı paralar Terim’e aktı”92 izlenme
Yandaş spiker: Konyalı bilim adamları 6 günde borla çalışan bukalemun tank yaptı1294 izlenme
Bakan açıkladı! Elektrik ve doğalgaza indirim yok!106 izlenme
Menzil'in kitabında çocuk yaşta evlilik, dayak ve dört eşlilik savunuldu38 izlenme
İmza kampanyası başlattılar: "Alkoldeki fahiş vergi, yaşam tarzı müdahalesidir"36 izlenme
Emperyalist ülkelerin yeni çöp tenekesi Türkiye oldu!119 izlenme
Emekli Koramiral Kıyat'tan Erdoğan'a: Acı acı gülümsedim223 izlenme
Cüneyt Özdemir'in Mansur Yavaş anketine 400 bin kişi katıldı: İşte çıkan sonuç39 izlenme
MHP Gn. Bşk. Yrd. Yaşar Yıldırım'dan skandal sözler 'CHP'nin asıl hedefi tek adam rejimini devirip demokrasi getirmek. Buna müsaade etmemek gerekir !'
3 polisi şehit eden 2 IŞİD'li sadece 6 ay tutuklu kalıp serbest bırakılmış!
AKP Genel Başkan Yardımcısı boş salona konuşunca fena sinirlendi 'Hangi acil işiniz vardı bu toplantıdan önemli ?'
Metropoll anketi: 'Laiklik gerekli değil' diyenlerin oranı yüzde 26!