“Valiye şemsiye var, gazilere yok” haberi Iğdır'ı karıştırdı. İki gazeteci bu haber nedeniyle gözaltına alındı.
“Valiye şemsiye var, gazilere yok” haberini yaptığı için gözaltına alınan Sebahattin Yum’un emniyetten çıkışını görüntüleyen, aynı zamanda Iğdır Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan muhabir Erhan Tunç da gözaltına alındı.
Gözaltılara ilişkin olarak, Iğdır Çalışan Gazeteciler Cemiyeti açıklama yaptı.
İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından "Valiye şemsiye var, gazilere yok" başlığıyla haberleştirilmesinin ardından, ajansın Iğdır muhabiri Sebahattin Yum'un gözaltına alınması, basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti açısından son derece endişe verici bir durumdur.
Olayın ardından, meslektaşımız Sebahattin Yum'un emniyetten çıkışı sırasında görüntü almak isteyen İHA Iğdır muhabiri ve Iğdır Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ercan Tunç'un da gözaltına alınması, yaşanan süreci daha da vahim hale getirmiştir. Gazetecilerin, mesleklerinin gereği olarak kamuoyuna bilgi ve görüntü aktarmaları suç değil, aksine anayasal güvence altındaki bir görevdir.
Gazeteciler, demokrasinin temel direklerinden biridir. Onların haber yapma ve gerçeği aktarma haklarının kısıtlanması, yalnızca bireysel bir mağduriyet değil, aynı zamanda toplumun doğru bilgiye ulaşma hakkının da engellenmesi anlamına gelir. Haber, eleştiri ya da yorum nedeniyle gazetecilere yönelik gözaltı ve baskı uygulamaları, demokratik değerlere gölge düşürür. DIR
Sebahattin Yum ve Ercan Tunç, uzun yıllardır Iğdır'da kamuoyunu bilgilendirmek adına özveriyle çalışan, meslek ilkelerine bağlı gazetecilerdir. Her iki meslektaşımızın da görevlerini yaparken yaşadıkları bu süreç, basın özgürlüğü açısından kaygı vericidir.
Iğdır Çalışan Gazeteciler Cemiyeti olarak, meslektaşlarımız Sebahattin Yum ve Ercan Tunç'un yanında olduğumuzu, olayın tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulmasını ve benzer durumların bir daha yaşanmaması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.
Basın özgürlüğü; demokrasinin, şeffaf yönetimin ve toplumsal adaletin en temel güvencelerinden biridir. Gazetecilerin özgürce çalışabildiği bir ortam, güçlü bir toplumun da ön koşuludur.
Sözcü
Üniversite yerleştirmelerinde imam hatipler çakıldı!286 izlenme
Öcalan’a ev hapsi tartışmaları: Anketler ne diyor?30 izlenme
Kılıçdaroğlu'ndan Başkan Adayı tartışması heyecan yarattı: Sürpriz bir isim olmayacak35 izlenme
Kanal İstanbul’a 1450 dava yolda!129 izlenme
Şile Belediyesi'nde 3 aylık çalışandı 253 gündür iddianamesiz tutuklu! "Kızlarım babam ne zaman gelecek diye soruyor"25 izlenme
Özgür Özel ilk kez açıkladı: "İBB davasında bir gizli tanık daha çekildi"10 izlenme
Kızılcık Şerbeti dizisinde geçen diyalog sosyal medyada gündem oldu: "Kapalı olunca bir şey olmuyor ama mini etek giyince teşvik ediyor öyle mi?"32 izlenme
Bakan Soylu'nun istifa iddiası Twitter'ı salladı!28 izlenme
Yılmaz Özdil: Osmanlı'nın bu millete 500 milyar dolar borcu var
Kayyum 1 ton 600 kilo kadayıf yemiş, 92 bin TL’ye kahve fincanı almış
TÜİK de durduramadı! İşsizlik grafiği yukarı doğru
Özgür Özel: "Doğru yerdesiniz, tarihin doğru tarafındasınız. Tek adam yine kaybedecek, yurttaş bütçe hakkını söke söke alacak"