Eşi Özlem Türeci ile birlikte kurduğu BioNTech ile Almanya’nın en zengin insanlarından biri haline gelen Uğur Şahin, Almanya’nın prestijli dergilerinden Der Spiegel’e konuştu. Uğur Şahin, corona virüsü aşıları ile ilgili mevcut durumu aktararak, uluslararası kamuoyuna uyarıda bulundu.
Uluslararası ajansların “son dakika haberi” olarak servis ettiği açıklamalarda Şahin, şu an piyasadaki mevcut onaylı aşıların eksikliği sebebiyle üretim ve dağıtım sürecinde büyük boşluk oluşabileceğini söyledi.
MUTASYONU NÖTRALİZE EDEBİLİR
Der Spiegel’e konuşan Şahin, “Başka aşılara onay verilene kadar bizim aşımızın tedariğinde boşluklar oluşabilir. Şu an durum çok iyi gözükmüyor. Piyasada onaylı aşı eksikliği olduğu için bir boşluk oluştu ve bunu da bizim aşılarımızla doldurmaya çalışıyoruz. Diğer aşılar gelene kadar sorunlar yaşanabilir” dedi.
Avrupa Birliği’nin Pfizer/BioNTech aşısına yavaş onay vermesi ve az sayıda sipariş vermesi nedeniyle AB genelinde aşı sorunu yaşanabileceğini dile getiren Şahin, “Geliştirdiğimiz aşı ilk olarak İngiltere’de tespit edilen mutasyona uğramış virüs ile mücadele edebilir. Biz, aşımızın bu mutasyona uğramış türü de nötralize edip etmeme konusunda testlerimizi sürdürüyoruz. Daha kapsamlı sonuçlar gelecektir” ifadesini kullandı.
Mutasyona uğramış virüsün güçlü olması durumunda aşıyı 6 hafta içerisinde değiştirebileceklerini dile getiren Şahin, fakat böyle bir durumda yeniden onay almaları gerektiğinin altını çizdi.
TÜRECİ: GEÇ KALINDI
Spiegel’e açıklama yapan Özlem Türeci de AB’nin karar alma mekanizmasındaki yavaşlığın büyük bir hata olduğunu söyledi. ABD, Temmuz ayında BioNTech ve Pfizer’ın aşısından 600 milyon doz sipariş etmiş, AB ise Kasım ayında yaklaşık bu oranın yarısı kadar sipariş etme kararı almıştı.
Türeci, “Bir noktada aşıları bu kadar hızlı dağıtamayacağımız belli oldu. O noktadan sonra aşıların siparişinin verilmesi için geç kalınmıştı” dedi.
Şahin ise Almanya’nın Marburg kentinde yeni bir üretim tesisi kurmayı planladıklarını açıklayarak, yılın ilk yarısında 250 milyon doz üretilmesini umut ettiklerini söyledi. Şahin, “Üreticilerle görüşmeler devam ediyor ve Ocak ayının sonuna kadar bu konu netleşir” dedi. Şahin ayrıca eksi 70 santigrat derecede tutulması gereken aşı ile ilgili de planları olduğunu ve yaz aylarının sonunda yeni nesil aşının daha yüksek ısıya dayanabileceğini söyledi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/sondakikaugursahindenasiuyarisidurumhiciyidegil6192781/
Anıtkabir’de yine aynı saygısızlık! ‘Tayyip Dede’, ‘Erdoğan’ sloganları birbirine karıştı46 izlenme
İran'dan ABD'ye uyarı: "Bir boğaz daha kapanır"10 izlenme
Sahte imza soruşturmasında pes dedirten detaylar: Ehliyet sonucu 10 puandan 72'ye yükseltildi, 22 de suç kaydı var!15 izlenme
Dolar 18.80 lira bandında dolanıyor, euro ve altında gerileme sürüyor.40 izlenme
Bu Yiyecekler Sayesinde Magnezyum Eksikliğinizi Giderin!29 izlenme
Bu gece yarısından itibaren benzinde 1,04 lira indirim bekleniyor.35 izlenme
Yunan kuvvetleri Aydın Didim’de Türk balıkçılarına saldırdı, Türk Sahil Güvenliği gelince apar topar kaçtılar43 izlenme
Cumhur İttifakı bütçeyi deliyor!90 izlenme
Kayınvalidesini corona'dan kaybeden vatandaşın isyanı 'Bu eşilen yerler virüsten ölenler için. Memur olanlar anlatamıyor !'
Bir baba daha çocuğunun önünde darp edildi
Kira fiyatlarının önceki yıla göre yüzde 150 oranında arttığı ülkemizde, il il kira ortalamaları ne oldu?
Pandemi sırasında artan obezite çocukların sağlığı üzerinde ömür boyu olumsuz etki yaratabilir