2024 yılı yüksek faiz etkisiyle Türkiye'ye yabancı sıcak para girişiyle anılırken, veriler Türklerin de yurt dışına kaçışta rekora imza attığını gösteriyor.
2024'te yurt içi yerleşiklerin yurt dışı doğrudan yatırımları yüzde 11'lik artışla 6,6 milyar dolara yükselirken bu kalem içinde gayrimenkul yatırımları yüzde 21 artışla 2 milyar 153 milyon dolara yükselerek rekor kırmıştı.
Merkez Bankası (TCMB) verileri, hisse, tahvil ve para piyasası araçlarını içeren yurt dışı portföy yatırımlarında 2024 yılında astronomik bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.
Yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 407'lik artışla 9 milyar 532 milyon dolara yükseldi.
Bu rakam, 2023 yılında 1 milyar 881 milyon dolar, 2022'de ise 882 milyon dolardı.
Deneyimli bankacı Kerim Rota, yurt dışı portföy yatırımlarında, geçen sene döviz mevduattan geçiş yapılan serbest fonların yurt dışı hisse ve tahvil alımlarının pay sahibi olabileceğini söyledi.
Rota, 2024'te kripto yatırımlarının da artmış olabileceğini, bunun portföy kaleminde mi yoksa net hata noksan kaleminde mi olduğunun net olmadığını dile getirdi.
Mevduat ve kredileri içeren diğer yatırımlar kaleminde de yerleşiklerin 2024'te 23,9 milyar dolarlık rekor varlık edinimine imza attığı görülüyor. 2023'te bu rakam sadece 5,5 milyar dolardı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi 2024'te yurt içi yerleşiklerin yine yurt içi yerleşikler tarafından yurt dışında ihraç edilen yabancı para cinsi tahvilleri alımlarının nette 11,6 milyar dolara ulaştığını hesaplamıştı.
Bu rakamlar, geçen hafta TCMB'nin açıkladığı ödemeler dengesi verilerinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları kaleminden çıkarılmıştı. Bu rakam eklendiğinde yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımı 2024'te 21 milyar doları aşıyor.
2024'te yurt dışı yerleşiklerin Türkiye'de yatırımları; doğrudan yatırımda 11,3 milyar dolar, portföy yatırımlarında 21,2 milyar dolar, diğer yatırımlar kaleminde 30,8 milyar dolar oldu.
Nefes
Şamil Tayyar gemileri yaktı: İmralı sürecini topa tuttu19 izlenme
Araplarla ilgili o röportaj yeniden gündem oldu: "O kadar pis bir millet görmedim ben ya!"33 izlenme
CHP afişlerini AKP'li başkanın şikâyet ettiği ortaya çıktı! 'Kimyası bozuldu'88 izlenme
25 ülkeye ihracat yapıyordu, Türkiye'nin dev firması iflas etti: 300 işçi işsiz kaldı39 izlenme
2 bin 352 yıl hapsi istenen İmamoğlu ankette fark attı18 izlenme
CHP'li vekil isyan etti: "AFAD onay vermediği için madenci kurtarma ekipleri bölgeye gidemiyor"40 izlenme
Daha önce hiç yaşanmadı: Seçim bitti derken oylar çöpe atıldı24 izlenme
Yürüyen bantların ardından sıra otoparklarda! Bayrampaşa’da İSPARK otoparkına taşlı saldırı48 izlenme
Bomba anket! İşte Erdoğan'ın oy oranı
SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti
Yat limanını Koç’un elinden kapan Diyarbakırlı iş insanı, Didim’de turistik arazi Ankara’da hazine arazisi aldı
Kırıkkale’de Kent Lokantası’nda yemek yiyen emekli vatandaş: "80 liraya bu yemek olur mu? Babamın evinde yiyemiyorum bu yemeği"