2005'te Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) kabul edilen Ulusal Uzay Araştırmaları Programı’na göre Türkiye 2008'de ulusal yüksek irtifa uçağının geliştirecek ve 2008 yılından itibaren Türk astronot yetiştirme programına geçecekti. Hatta 2005 yılında alınan kararla çerçevesinde 2015'ten itibaren uzaya Türk astronot gönderilecek ve 2020'li yıllarda uzay gemisi tasarım ve üretimi çalışmalarına start verilecekti. Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Ajans, Ocak 2019'da Gebze'de "Milli Uzay Programı Çalıştayı" adlı bir toplantı düzenledi.
Ajansın ilk satın alması, “Uzay Programı Stratejisi ve Yol Haritası Danışmanlık Projesi Hizmeti” idi. Bunun için devletin kasasından 2020’de 2,5 milyon TL çıktı. Ajansın ikinci satın alması ise 86 kalem kırtasiye ve büro malzemeleri alımı oldu. Kırtasiye malzemesi için 102.118,90 TL ödendi. Ajans kuruluşunun ikinci yılında 1 milyon 62 bin 919 TL 68 kuruşa VIP araç kiraladı. Aynı yıl ajansın binasındaki odaların kapılarına isimlikler takılması için ihaleye çıkıldı. ‘Tabela ve kapı isimliği alımı’ işi için de 30 bin 529 TL 50 kuruş ödendi. Ajansın bu süreçte ikinci bir kırtasiye alımına çıktı ve 206 bin 600 TL 90 kuruşa yeninden kırtasiye malzemesi aldı. Ajans 1 Mayıs 2021 ila 31 Aralık 2023 tarihleri arasında biri VIP olmak üzere, yakıtını kurumun karşılayacağı 5 araç ve 2 şoför hizmet alımı yaptı. Bu iş için 1.062.919,68 TL ödendi. Uzaya yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulan ajans pek çok gider için harcama yaparken bir türlü teleskop almadı. Ajans kurulduktan 3 yıl sonra geçen ay ise teleskop almaya karar verdi. 876 bin 436 TL 36 kuruşa 2 adet optik teleskop aldı.
KAYNAK: halktv.com.tr
5 aylık enflasyon farkı belli oldu: Emeklinin kesinleşen zam oranı değişti23 izlenme
Açlık grevindeki madencilere bir destek de Resul Emrah Şahan’dan geldi! “Demir kapılar ardında olsam da…”25 izlenme
Katar sevdası Doha'da şube açtırdı! Yatırımcılara tüm bilgiler burada sunulacak74 izlenme
MHP'li vekil itiraf etti: AKP İstanbul'u kaybetti!709 izlenme
Koronavirüse yakalanan İkbal Gürpınar yoğun bakıma kaldırıldı74 izlenme
Fatih Altaylı'dan çarpıcı iddia: "Erdoğan istedi, operasyonlar durdu"23 izlenme
MEB kitapçığında ‘bıyıklılar iyi bıyıksızlar sapık’ algısı!273 izlenme
Katar tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi!35 izlenme
İmkânlar AKP'lilerin yakınlarına mı yarıyor ! 'İsveç'ten dönmek için uçak bulamayınca, halamın torunu olan SAĞLIK BAKANI'nı aradık bize uçak gönderdi !'
Türk vatandaşlığı alıp oy kullanan Afgan: "Kılıçdaroğlu kazanacak diye endişeliydik. Muhalefet kazansaydı belki buraya hiç gelemezdik"
Nüfusun yüzde 4.2'si Suriyelilerden oluşuyor!
Cumhuriyet hükümetinin Bakanı makam odasına Abdülhamid tablosu astı