Türkiye dahil olmak üzere 32 ülke İsrail'in kanlı eylemlerini kınamak için Kolombiya'nın başkenti Bogota'da toplandı.
Lahey Grubu olarak bilinen ülkelerin konferansında İsrail Gazze, Lübnan ve Suriye'deki aralıksız saldırılarına karşı ortak kararlar alındı. Türkiye dahil olmak üzere 30 ülke İsraili'in eylemlerini kınayan bildiriye imza attı.
Ancak bu toplantı, sadece bir kınamayla sonuçlanmadı. Zira kınamanın yanında bir yaptırım paketi de masaya yatırıldı.
Bu yaptırım paketinde İsrail'e askeri ürünlerin ve askeri sanayide kullanılabilecek ürünlerin satışının durdurulması şart koşuldu.
Ancak yaptırım önerisi tüm ülkeler tarafından kabul edilmeli. Yaptırım paketini 11 ülke imzaladı.
Ancak Ekonomi Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'ya göre Türkiye, İsrail'e yaptırımları şart koşan belgeye imza atmayı reddetti.
Yaptırımlara imza atan ülkeler İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt ve çift kullanımlı ürünlerin sevkiyatını tamamen durdurma kararı verdi.
İsrail’e silah taşıdığı tespit edilen gemiler, hangi ülkenin bandırasını taşıyor olursa olsun limanlara alınmayacak. Bu gemilere yakıt ikmali dahil hiçbir hizmet sunulmayacak.
Kararlar, sadece sevkiyat kısıtlamalarıyla sınırlı değil. Bildirgeye imza atan ülkeler, İsrail’le yürürlükteki tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirecek ve gerekli durumlarda iptal edecek.
Ayrıca, işgal altındaki Filistin topraklarında suç işleyenlerin yargılanabilmesi için imzacı ülkelerin iç hukuk sistemlerinde değişiklik yapılması kararlaştırıldı.
İmzayı atan ülkeler, bu kararlara uyacaklarının taahhüdünü yazılı olarak verdi. Ancak Türkiye, o imzayı atmayı reddetti.
Sözcü
Hem de acil servisin önünde: Skandallar virüs gibi hız kesmiyor!111 izlenme
Gökhan Taşkın'dan canlı yayında Dilan Polat davasının eski savcısı hakkında olay sözler! "Bu sarmal savcı FETÖ’cülerin soruşturmasını kapattı!"46 izlenme
Kamu Emekçileri Sendikası: “Bulgar levası bile TL’den daha değerli”37 izlenme
Erdoğan'a anket şok! İşte masasındaki anket...107 izlenme
Güllü soruşturmasında kritik dönemeç! Raporlar yolda5 izlenme
Tarımda korkulan oldu! Çiftçiler ürünü toplamadan tarlayı sürmeye başladı20 izlenme
Tasarruf için garantili kara delikleri tıkayın!21 izlenme
CHP'den Milli Eğitim Bakanı'na 'ÇEDES' soruları: İmamlar pedagojik formasyona sahip mi?29 izlenme