5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 2019 teması “Hava Kirliliği ile Mücadele” olarak belirlendi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Dünya Çevre Günü öncesinde “Türkiye Raporu”nu yayımladı.
Raporda hava kirliliğinin yanı sıra iklim değişikliğinin yol açtığı etkiler, su kirliliği ve plastik atıklara ilişkin veriler de yer aldı. Türkiye’de solunan hava Avrupa Birliği (AB) ülkelerine oranla en az yüzde 33,4 daha kirli olduğu belirtilen raporda hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı yılda yaklaşık 30 bin olduğuna değinildi.
ÇÖPLÜKLERİ OLDUK
Daha önce Çin gibi Doğu ve Asya ülkelerine gönderilen atıklar, bu ülkelerin aldığı bir dizi önlemler neticesinde Türkiye gibi yeni alanlara yönlendirilmiş durumda. AB, ABD, İngiltere gibi bölgelerden ülkemize gönderilen atıkların miktarı hızla artmaktadır. 2016 yılında 159 bin ton olan ithal plastik atık miktarı 2017 yılında 261 bin ton ve 2018 yılında ise 439 bin tona ulaşmıştır. 2017 yılında bu ithalattan kaynaklı cari açık 52 milyon avroyu geçmiştir.
Yine rapora yer alan Çevre Mühendisleri Odası’nın 2016 yılında yapılan analizlere dayandırdığı bilgilere göre Türkiye’deki yüzey sularının ise yaklaşık yüzde 74’ü kirlendi.
Akkuyu'da inşaatı başlatılan nükleer santralin zeminine ilişkin tartışmalar da TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın Türkiye Raporu’nun başlıkları arasında yer aldı.
http://haber.sol.org.tr/toplum/turkiyeabveabdnincopluguolmayolundailerliyor263935
Adaylıktan çekilmemek için direnen İnce’ye şok üstüne şok: Milletvekili adayı ‘ilk turda bitirelim’ diyerek istifa etti44 izlenme
Anketten çıkan çarpıcı sonuç: Türk halkının yarısı yurtdışında yaşamak istiyor!56 izlenme
Bilimde en prestijli 'Medawar' ödülü ilk kez bir Türk bilim insanına Prof. Dr. Mehmet Haberal'a verildi26 izlenme
Kendine yeni başdanışman atadı! O göreve bakın kim getirildi?319 izlenme
Depremde yüzlerce kişiye mezar olan Ebrar Sitesi için korkunç iddia!113 izlenme
Ekonomistlerden YEP için ortak yorum: Palavra156 izlenme
İYİ Partili bir vatandaşa 'Bahçeli'yi eleştirdi' diye zorla özür diletildi !292 izlenme
Oy atmaya gittiğinizde bu insanları unutmayın31 izlenme
Tek geçerli teklifle 25 milyonluk ihale Albayrak Grubu'na gitti
AKP'den sosyal medya için "RTÜK" hazırlığı! Tek tek denetlenecekmiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Miçotakis: Türklere 10 adada 7 günlük turist vizesi sağlanacak
AKP’liden Kubilay’ı şehit ettirenin mezarına ziyaret