Türk Tarih Kurumu’ndaki usulsüzlükler Sayıştay raporuyla ortaya çıktı! Kurum, daha önce basımı yapılan eserleri ‘yeni baskı’ gibi sundu. Anma etkinliklerine, sergilere, konferanslara ‘araştırmageliştirme’ adıyla milyonlar aktardı. 2019'da harcanan para, kurum bütçesinin yarısı olan 22.9 milyon lirayı aştı.
Sayıştay, “Burada amacı aşan bir durum söz konusu. Bu rakam, TTK'da şeffaflık sarsılmasına yol açacak boyuttadır” dedi. Sayıştay raporunda Türk Tarih Kurumu’yla ilgili şu tespitler yer aldı:
– 2019 yılında yapılan incelemeler sonucunda görülmüştür ki, kurum bütçesinden 22 milyon 983 bin 77 TL'lik harcama Kanun'un ‘araştırmageliştirme' maddesi işletilerek yapılmıştır. Bu rakam Kurum'un toplam bütçe giderinin yaklaşık yüzde 50'si civarında olup, istisna bir usulün temel usul olması sonucunu doğurmuştur.
– Bu sonuç, Kamu İhale Kanunu'nun öngördüğü ‘şeffaflık’, ‘rekabetçilik’ gibi temel ilkelerin sarsılmasına neden olabilecek bir zemini ortaya çıkarabilecek boyuttadır. Türk Tarih Kurumu'nda yapılan faaliyetlerden, tıpkı basım yayın faaliyetlerinin, anma etkinliklerinin, sergi ve kitap tanıtım faaliyetlerinin veya bunlarla ilgili konferansların araştırma geliştirme faaliyetleri kapsamında değerlendirilip, bu faaliyetlere ilişkin mal ve hizmet alımlarının ‘istisna' maddesi çerçevesinde alınmasının amacı aşan bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turktarihkurumunda23milyonliralikistisnaskandali6070321/
Rezalet! Utanmaz müdür Atatürk'e küfürler etti, 'hesap vakti' dedi!975 izlenme
Elektrikten sonra sıra suya geldi: Faturalarda değişime hazır olun18 izlenme
Akaryakıt fiyatları yine yükselişte! 2 lira 14 kuruş indirimin sevinci araç sahiplerinin kursağında kaldı.24 izlenme
AKP'ye kapıları kapattı! Yeniden Refah Partisi İstanbul, Ankara ve İzmir'de kendi adaylarını çıkaracak29 izlenme
'Kuvvetli suç şüphesiyle' tahliyesinden sonra yeniden tutuklanan IŞİD'ci, yine tahliye edildi!171 izlenme
Fatih camii'nin elektrikleri kesildi, aboneliği de iptal edildi!114 izlenme
Ve FETÖ'nün eteğinde yetişen Nurcu da sahneye çıktı! "Mustafa Kemal'i sevmiyorum"4603 izlenme
Türk sporcular ateş altında kaldı! İran'da dehşeti yaşadılar35 izlenme
6 yıl önce özel jetiyle Yunanistan'a künefe getirten iş insanı, her şeyini kaybedip iflas etti!
Para basmak için o ülkeden harıl harıl kağıt geliyor! Turhan Çömez açıkladı stüdyo buz kesti
ABB Başkanı Mansur Yavaş'tan müjde: Yüz binlerce çocuğa kırtasiye desteği verilecek!
Ukrayna en büyük destekçisiyle kavga etti: Şimdi ne olacak?