Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, koronavirüs salgının dünyaya ilan edilmesinden sonra, Türkiye’de salgına yönelik olarak pek çok hatalı ve eksik uygulama yapıldığı belirtti. TTB, gelinen aşamada hastalığın ülkede yaygın olduğu, bu nedenle de karantina uygulama fırsatının kaçırıldığını açıkladı.
TTB, Suriyeli sığınmacılarla birlikte Türkiye'de 90 milyona yakın nüfusun bulunmasından dolayı toplumun hareketliliğinin kısıtlanmasını ve günde 30 bin test yapılmasını önerdi.
“TÜRKİYE ENFEKTE HALE GETİRİLDİ”
TTB yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi:
“Türkiye’de ilk doğrulanmış olgunun duyurulduğu günden bu yana salgın eğrisi incelendiğinde, başlangıçta salgını baskılama stratejisi uygulanacakmış gibi gözlenirken, sonrasında İran’da salgın ortaya çıktığında sınırın etkin şekilde kapatılmaması ve gelenlere karantina uygulanmaması, salgının var olduğunun bilindiği dönemde sınır kapılarının açılarak mültecilerin sınıra gitmesine izin verilmesi, sonra da geri götürülmeleri, Umre’den dönenlerin karantinaya alınmaması gibi yaklaşımlar nedeniyle, Türkiye’nin göz göre göre enfekte hale getirildi.”
“GÜNDE 30 BİN TEST YAPILMALI”
Karantina ve tecrit uygulamalarının epidemiyolojik veriler ışığında yerel/bölgesel olarak halen hızla ve kararlılıkla uygulanabileceğine yer verilen açıklamada, ancak gelinen noktada risk grupları dışında ülke çapında tecrit uygulamasının da bir anlamı kalmadığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. Suriyeli sığınmacılarla birlikte 90 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkemizde, günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır. İzolasyon, kişilerin evlerinde yapılacağı gibi, evlerde yapılamayacağı durum ve koşullarda İzolasyon için seçilen yurtlar ve oteller gibi mekânlar da kullanılabilir.”
“TÜRKİYE’DE KAYNAKLAR DESTEKLER İÇİN YETERLİ”
TTB Merkez Konseyi, gelinen noktada yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
Geldiğimiz aşamada, epidemiyolojik veriler ışığında belirlenecek bir süre için toplum hareketliğinin kısıtlanması yaygınlaştırılarak sürdürülmeli, aktif sürveyans ve filyasyonun yanı sıra, endikasyonu olan herkese test uygulanabilmesi sağlanmalı, hastane tedavisi gerekmeyen hastaların izolasyonuna ağırlık verilmelidir. Ayrıca olgu sayıları ve sağlık hizmeti kapasitesi iller bazında değerlendirilerek, gerektiğinde, çalışma koşulları ve fizik mesafeyi korumayı sağlayacak önlemler il bazında alınmalıdır.
Düzenli geliri olmayanların, günlük kazanabilenlerin, yoksulların günlük zorunlu gereksinimlerinin karşılanmasının mümkün olmadığı koşulları değiştirilmeden; toplum hareketliliğinin kısıtlanması başta olmak üzere tek başına salgına karşı alınması gereken önlemleri tartışmak yeterli değildir.
Bugün yapılması gereken kamusal bir sağlık sisteminin gerekliliğini akıldan çıkarmadan; işçilerin, işsizlerin, yoksulların yaşamlarının ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesini engelleyecek desteklerin (Ücretli izin, işsizlik ödeneğinin kapsamının genişletilmesi ve tutarının artırılması, önümüzdeki üç ay boyunca ücretsiz suısınmaelektrik verilmesi vb.) ivedi olarak sağlanmasıdır. Türkiye’nin kaynakları bu destekler için yeterlidir.
https://odatv4.com/turkiyegozgoregorebuhalegetirildi30032011.html
Aksaray'daki okul müdürü açığa alındı169 izlenme
Otoparklar doldu taştı: Yediemin'deki araçların satışında yeni dönem37 izlenme
Mehmet Şimşek’in kredi çıkmazı65 izlenme
İyi Parti'den bomba iddia!354 izlenme
Bir inşaat şirketi daha iflas etti!189 izlenme
Muhalif belediyelerin aşevi hesaplarını bile bloke eden AKP'nin 'simitçi' oyunu!128 izlenme
Türkiye'nin en köklü şekerleme devi Kafkas konkordato istedi!101 izlenme
Koronavirüs için verilen önerge TBMM'de reddedildi!96 izlenme
Ortalama 50 TL'ye satılan 19 litrelik damacana suyun maliyetine inanamayacaksınız! SUDER Yönetim Kurulu Başkanı açıkladı
Ekonomik sorunlar yaşayan 29 yaşındaki esnaf intihar etti...
AKP gözünü 'ölülere' dikti!
Trump Towers'ı törenle açan Erdoğan, Donald Trump için daha sonra bakın ne dedi 'Ben bir yanlış yaptım...!'